ENERGI

Statkraft – størst på fornybar energi i Europa

Selskapet Christian Rynning-Tønnesen leder, er velkjent her hjemme – men også en stor internasjonal aktør og faktisk størst på fornybar energi i Europa. Men konsernsjefen i Statkraft har flere ambisjoner. 

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft.
Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft. Foto: Gorm Kallestad/NTB
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
31. aug. 2023 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Det skjer altså mye i Statkraft også utenfor Norge, der selskapet er representert i hele 21 land. Relativt ukjent er det at Statkrafts ambisjon rett og slett er «å være store i verden på fornybar strøm». 

Selv er toppsjefen fokusert på klimakrisen som nå utspiller seg. Han mener krisen vil styre mye av fokuset og prioriteringene innen energisektoren fremover, med et mål om en komplett avkarbonisering av sektoren innen 2050. 

Vannkraft detroniseres

Av de fornybare energikildene mener Rynning-Tønnessen at kombinasjonen solkraft og batterier vil bli dominerende og bety mest for å sette prisen i fremtidens markeder. Dernest vil vindkraft ta en posisjon – både på land og offshore. Sol og vind vil skyve vannkraftens posisjon nedover listen, men vil ikke redusere den strategiske viktigheten av vannkraft som regulerbar kilde (styrbar produksjon) når solen ikke når frem til cellene eller vinden ikke blåser. 

I denne ukas podkast kan du høre Statkraft-sjefens betraktninger om fremtidens energisystemer og hvordan Statkraft tenker å posisjonere seg. Deriblant temaer som muligheter for oppgradering av vannkraft, vindkraft på land og den hyperaktuelle diskusjonen rundt vindkraft til havs, som på lang sikt kan komme til å stå for den største kraftproduksjonen her til lands. Selvfølgelig måtte vi også høre om hvordan kjernekraften kan spille inn og ta en rolle i fremtidens energisystem. 

Utbygging av kraft fører gjerne også med seg konflikter, noe vi også fikk snakket om i denne podkasten.   

Engasjement for Svalbard

Rynning Tønnesen er også engasjert i Skift – næringslivets klimaledere, der han nylig troppet på som styreleder. Flere store norske selskaper deltar i Skift, som nylig arrangerte en studietur til Svalbard, der de utformet en «Svalbarderklæring» med mål om å omstille Longyearbyen til fullt fornybart samfunn innen 2030. Fra kullkraft til fornybart, altså. 

Det skal han ha, konsernsjefen i Statkraft: Han skyr ikke hårete mål. 

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.