Statkraft kjøper kraftverk i Chile

Vil vokse innen internasjonal vannkraft.

Statkraft kjøper kraftverk i Chile
Statkraft sikrer seg rettighetene til å bygge flere vannkraftverk i Chile. Bilde: Statkraft

Statkraft har inngått avtale om kjøp av en majoritetsandel i det børsnoterte vannkraftselskapet Empresa Eléctrica Pilmaiquén i Chile.

Avtalen omfatter i første omgang kjøp av 70,47 prosent av aksjene og utløser tilbudsplikt overfor de andre aksjonærene, opplyser selskapet i en pressemelding.

For at transaksjonen skal kunne gjennomføres, må imidlertid visse vilkår oppfylles. Blant annet må Statkraft få aksept for å kjøpe minimum 75 prosent av aksjene.

Statkraft vil vokse

Pilmaiquén eier og driver vannkraftverket Rucatayo sør i Chile med en installert effekt på 52,5 MW og en årlig kraftproduksjon på 304 GWh, samt en transmisjonslinje tilknyttet kraftverket.

I tillegg har selskapet vannrettigheter for tre kraftprosjekter i den samme elven. To av prosjektene, Osorno (54,3 MW/343 GWh) og Los Lagos (50,8 MW/310 GWh) er byggeklare, og transmisjonslinjen har kapasitet til å koble alle prosjektene på kraftnettet. Selskapet har 43 ansatte basert lokalt og i Santiago.

– Med dette oppkjøpet styrker vi Statkrafts posisjon i Chile og utvider samtidig vår prosjektportefølje i tråd med målet om å vokse innen internasjonal vannkraft, sier Statkrafts konserndirektør for internasjonal vannkraft, Øistein Andresen, i pressemeldingen.

Les også: Fant ny lekkasje på Fukushima-kraftverket

Vil ha eksisterende prosjekter

Statkraft har vært til stede i Chile siden 2004 gjennom SN Powers 50 prosents eierskap i Tinguiririca Energia Joint Venture sammen med Pacific Hydro. Sommeren 2014 ble SN Powers eierandel operasjonelt integrert inn i Statkraft.

Statkrafts opplyser at de i utlandet har som strategi å investere i eksisterende vannkraftverk og utbyggingsprosjekter for vannkraft i de landene der selskapet allerede er til stede.

Les også:

Rattsø-utvalget: Vannkraften bør kunne selges til utlandet

700.000 Hafslund-kunder skal få strømmålere fra Aidon

Klimaforsker fikk hemmelig betalt av fossilindustrien  

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.