KRAFT

Statkraft kjøper kraftverk i Chile

Vil vokse innen internasjonal vannkraft.

Statkraft sikrer seg rettighetene til å bygge flere vannkraftverk i Chile.
Statkraft sikrer seg rettighetene til å bygge flere vannkraftverk i Chile. Bilde: Statkraft
Øyvind LieØyvind LieJournalist
25. feb. 2015 - 08:31

Statkraft har inngått avtale om kjøp av en majoritetsandel i det børsnoterte vannkraftselskapet Empresa Eléctrica Pilmaiquén i Chile.

Avtalen omfatter i første omgang kjøp av 70,47 prosent av aksjene og utløser tilbudsplikt overfor de andre aksjonærene, opplyser selskapet i en pressemelding.

For at transaksjonen skal kunne gjennomføres, må imidlertid visse vilkår oppfylles. Blant annet må Statkraft få aksept for å kjøpe minimum 75 prosent av aksjene.

Statkraft vil vokse

Pilmaiquén eier og driver vannkraftverket Rucatayo sør i Chile med en installert effekt på 52,5 MW og en årlig kraftproduksjon på 304 GWh, samt en transmisjonslinje tilknyttet kraftverket.

I tillegg har selskapet vannrettigheter for tre kraftprosjekter i den samme elven. To av prosjektene, Osorno (54,3 MW/343 GWh) og Los Lagos (50,8 MW/310 GWh) er byggeklare, og transmisjonslinjen har kapasitet til å koble alle prosjektene på kraftnettet. Selskapet har 43 ansatte basert lokalt og i Santiago.

– Med dette oppkjøpet styrker vi Statkrafts posisjon i Chile og utvider samtidig vår prosjektportefølje i tråd med målet om å vokse innen internasjonal vannkraft, sier Statkrafts konserndirektør for internasjonal vannkraft, Øistein Andresen, i pressemeldingen.

Les også: Fant ny lekkasje på Fukushima-kraftverket

Vil ha eksisterende prosjekter

Statkraft har vært til stede i Chile siden 2004 gjennom SN Powers 50 prosents eierskap i Tinguiririca Energia Joint Venture sammen med Pacific Hydro. Sommeren 2014 ble SN Powers eierandel operasjonelt integrert inn i Statkraft.

Statkrafts opplyser at de i utlandet har som strategi å investere i eksisterende vannkraftverk og utbyggingsprosjekter for vannkraft i de landene der selskapet allerede er til stede.

Les også:

Rattsø-utvalget: Vannkraften bør kunne selges til utlandet

700.000 Hafslund-kunder skal få strømmålere fra Aidon

Klimaforsker fikk hemmelig betalt av fossilindustrien  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.