Havvind

Statkraft: – Subsidier av havvind vil koste enormt med penger, og vi trenger ikke den strømmen

Statkrafts Christian Rynning-Tønnesen med brannfakkel på Vinterkonferansen i Malmø.

Christian Rynning-Tønnesen, konserndirektør i Statkraft, ber staten om å ikke gi subsidier til vindkraft - verken på land eller offshore.
Christian Rynning-Tønnesen, konserndirektør i Statkraft, ber staten om å ikke gi subsidier til vindkraft - verken på land eller offshore. (Foto: Ellen Synnøve Viseth)

Statkrafts Christian Rynning-Tønnesen med brannfakkel på Vinterkonferansen i Malmø.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Malmø: – Jeg mener at vi ikke må lage et nytt subsidieregime for offshore vind. Det vil koste enormt med penger og vi trenger ikke den strømmen, sier Statkrafts konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen til Teknisk Ukeblad.

Han deltar i dag på Energi Norges vinterkonferanse i Malmø, og gikk på scenen med en skikkelig brannfakkel.

– Det er fint at Enova støtter teknologiutvikling i enkeltprosjekter, men vi trenger ikke et nytt subsidieregime for mer strømproduksjon i Norge, verken på land eller til havs. Vi har enorme kraftressurser som er billige nok, sier Rynning-Tønnesen. 

Det vil koste enormt med penger og vi trenger ikke den strømmen.

Christian Rynning-Tønnesen, konserndirektør i Statkraft

Equinor vil ha 2,5 milliarder fra Enova

– Støtte til teknologiutvikling der det er teknologier som reelt trenger støtte for å bli ferdig, er greit. Men at vi i Norge skal betale for å få produsert strøm offshore, når vi kunne gjort det billigere på land, det er feil, sier Rynning-Tønnesen. 

Bakteppet for utspillet, er at Enova for tiden jobber med å behandle Equinors søknad om 2,5 milliarder kroner i støtte til prestisjeprosjektet Hywind Tampen. Rynning-Tønnesen ønsker ikke å kommentere den saken.  

– Jeg kan ikke uttale meg om Enovas vurderinger i et enkelt prosjekt, men det er prinsipielt feil å lage et subsidieregime for vindkraft offshore. Det vil være enormt kostnadskrevende, sier han.

– Det er en svært stor engangssum de søker om? 

– Ja, men Enovas mandat er å støtte teknologiutvikling, og de må selv gjøre sine vurderinger av det. 

– Er du redd for at det vil skape presedens dersom Enova sier ja til Equinor?

– Det vil jeg ikke mene noe om.

Vi må ha tålmodighet til å vente til teknologien blir modnet på verdensbasis, og ikke etablere et norsk subsidieregime for dette.

Christian Rynning-Tønnesen

– Bør ta i bruk de ressursene vi har 

Det er nå to år siden Statkraft solgte seg ut av sine offshore vind-prosjekter i Storbritannia, mens Equinor kjøpte seg opp.

– Nå tar du til orde for at de ikke skal få offentlig støtte. Hvordan tar det seg ut?

 Vi har aldri drevet med offshore vind i Norge. Jeg tror offshore vind vil fortsette å utvikle seg i verden, og at kostnadene vil falle. Men i Norge, hvor vi har så store ressurser innen vann og vind, og vi bør ta i bruk sol på tak, trenger vi ikke et subsidieregime for vindkraft offshore, sier Rynning-Tønnesen.

– Er det først og fremst prisen på Statkrafts vannkraft du er bekymret for?

Nei. De volumene det er snakk om offshore ville gått inn i et stort nordisk marked. Priseffekten ville vært helt bagatellmessig. Mitt syn er at Norge som samfunn ikke bør subsidiere seg fram til en ny offshorebasert kraftindustri. Vi bør ta i bruk de ressursene vi har på billigst mulig måte.

– Kan havvind bli et industrieventyr uten starthjelp?

 Ja, men vi må ha tålmodighet til å vente til teknologien blir modnet på verdensbasis, og ikke skulle etablere et norsk subsidieregime for dette.

– Og heller ikke satse på et norsk hjemmemarked?

Ikke ut over å gi teknologistøtte til enkelte prosjekter. Det å lage et nytt regime der man får betalt langsiktig for kraftproduksjon til havs, mener jeg er feil. Men jeg ville synes det var flott om kostnaden ble så lav at offshore vind kunne konkurrere på like vilkår. 

Kart som viser hvor Hywind Tampen tenkes plassert. Equinors plan er at havvindturbinene skal gi strøm til plattformene på Snorre- og Gullfaks. Illustrasjon: Equinor

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå