IT

Staten oppfordrer til IE6-utfasing

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys vil ikke pålegge virksomheter å droppe utvikling for IE6, men oppfordrer likevel til å fase ut nettleseren.
Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys vil ikke pålegge virksomheter å droppe utvikling for IE6, men oppfordrer likevel til å fase ut nettleseren. Bilde: Stein Jarle Olsen

Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys oppfordrer i en pressemelding norske virksomheter til bli mer aktive i å fase ut Internet Explorer 6 ( IE6).

IE6-Kampanje

Dette skjer etter at webutvikler Erlend Schei i Finn.no og nettsjef Anders Brenna i Teknisk Ukeblad startet en IE6-kampanje mot Internet Explorer 6, fordi den skaper store, dyre og tidkrevende problemer for alle som lager nye nettløsninger.

Les mer om kampanjen: Internett trenger din hjelp

I et åpent brev oppfordret de og nett-Norge ministeren til å støtte IE6-kampanjen, og å innføre et pålegg om at offentlige nettprosjekter ikke lengre skal bruke tid eller penger på spesialtilpasninger for IE6.

Fornyingsministeren har nå svart, og hun støtter kampanjen, vil ikke pålegge offentlige virksomheter å ikke tilpasse sine nettsider til IE6.

– Det som er viktig er at offentlige nettsteder følger internasjonale webstandarder, slik at de fungerer i nye nettlesere. Offentlige nettlesere skal ikke tvinge brukerne til å ha programvare fra en bestemt leverandør for å kunne leses, sier fornyingsministeren.

Hun oppfordrer samtidig statlige virksomheter til å fase ut IE6 som nettleser til bruk internt, men vil ikke fremme noe pålegg om dette.

Kostnader

Det begrunner ministeren med at mange virksomheter bruker IE6 til interne systemer for eksempel til saksbehandling, og at de vil bli påført kostnader som følge av en utskiftning.

– Generelt er min anbefaling at alle innbyggere og virksomheter jevnlig bør oppdatere sin programvare. Dette gir mer fleksible løsninger som bedre ivaretar IKT-standarder, sikkerhet og åpenhet. De som oppgraderer vil også få bedre funksjonalitet, sier ministeren.

Hun er uansett klar i sin tale til alle offentlige etater:

– Jeg vil oppfordre store offentlige nettsteder til å fase ut IE6, for eksempel ved å anbefale IE6-brukere om å oppgradere nettleseren sin, sier Grande Røys.

Det betyr i praksis at hun ber etatene om å gi alle besøkende med IE6 et varsel om at de bør oppgradere.

Les mer på kampanjens wiki .

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.