IT

Staten må si nei til IE6-brukere

Anders Brenna
23. feb. 2009 - 14:25

Kjære fornyingsminister Heidi Grande Røys, internett trenger din hjelp.

Store deler av nett-Norge deltar nå i en felles aksjon for å få brukere til å oppgradere sin nettleser hvis de fortsatt bruker Internet Explorer 6.

Problemet

Internet Explorer 6 er en gammel og utdatert nettleser. Den ble lansert i 2001, da fokuset på å følge standarder var tilnærmet fraværende. På tross av at Microsoft har kommet med nyere versjoner siden den gang er den fortsatt mye brukt. Det skaper dyrt merarbeid for webutviklere på prosjekter i både privat og offentlig sektor.

Til syvende og sist går dette utover oss alle. Nye nettbaserte løsninger som kan forenkle vår hverdag, som kan gi bedrifter effektiviseringsgevinster og som er nødvendig for å fornye offentlig sektor blir forsinket og mye dyrere enn nødvendig.

Staten må si nei

Som fornyingsminister med ansvar for blant annet å fornye offentlig sektor må du på banen. Du må gjøre det helt klart at offentlige nettprosjekter ikke skal bruke tid og skattepenger på å tilpasse nye offentlige nettsider til brukere som surfer nettet med Internet Explorer 6.

Et slikt vedtak vil sende et kraftig signal til de som holder igjen, samtidig som det ikke skaper et problem som plutselig må løses. Det er ikke snakk om å aktivt stanse brukere som på død og liv bruker IE6, men å starte arbeidet og sende et signal om at det blir slutt på å bruke dyrbar tid på de som nekter å oppgradere.

Dersom du får staten til å gå foran med et godt eksempel, blir det lettere for private bedrifter å gjøre det samme etterpå.

Utfordringer

Noen privatpersoner vil få problemer, men en enkel lenke til en oppgradering lik den som store deler av nett-Norge nå bruker vil løse det.

Utfordringen blir størst for de som besøker nettstedene fra jobben, hvis IT-sjefen har standardisert på Internet Explorer 6.

Det er flere grunner til at mange har gjort det, og det er ikke gjort over natten å løse oppgradere når man har mange systemer som regelrett krever Internet Explorer 6. Dette er en problemstilling vi anerkjenner, og som IE6-kampanjen jobber for å løse. Vi vet at det vil ta tid å få bedrifter, kommuner og statlige etater bort fra Internet Explorer 6, men vi tror at du kan bidra ved å ta en viktig beslutning på vegne av offentlige fornyingsprosjekter.

Ikke anti-Microsoft

Dette er ikke en kampanje mot Microsoft, selv om noen ønsker at det skal være det. Dette er en kampanje for å bli kvitt en flaskehals som gjør det vanskeligere å utnytte internetts store potensiale. Microsoft støtter IE6-kampanjen , og vil bidra med hjelp på flere måter. De jobber på spreng, og lover konkrete tiltak i tiden fremover.

Dette er kort og godt en felles dugnad for et bedre internett.

Flere nettlesere

Vi i Teknisk Ukeblad ønsker ikke å gå ut med en en anbefalning av en nettleser fremfor en annen. Vi er opptatt av å bli kvitt en gammel versjon som skaper problemer, og som alle er enige om at vi ønsker å legge bak oss.

Brukere og IT-sjefer må selv gjøre en vurdering av om de ønsker å oppgradere eller bytte. Vi foreslår disse nettleserne:

Hvis offentlige prosjekter støtter denne listen vil Norge som internett-integrert kunnskapsnasjon ligge helt i tet.

Konkurransefortrinn for Norge

Internet Explorer 6 er et stort problem for internett over hele verden, men Norge har en stor fordel. Vi er et lite land, og det er derfor lettere for oss å ta et felles løft for å komme i mål med en løsning på problemet.

Hvis vi greier det, vil alle landets webutviklere kunne bruke tiden sin på å nye løsninger som vi alle får glede av. Det vil isåfall sette Norge i førersetet for integrasjonen mellom kunnskapssamfunnet, offentlig sektor og internett.

Vi får nok aldri 100 prosent av brukerne til å droppe Internet Explorer 6, men kampanjen er en suksess når andelen er under 5 prosent på tvers av norske nettsteder. Med din hjelp kan vi få IT-sjefene til å planlegge oppgraderingen nå, og hvis de gjør det bør vi se store utslag på nettleserstatistikken mellom sommeren og juleferien. Hvis vi kommer ned på 5-10 prosent før jul, vil vi greie målet i 2010.

Still krav til offentlige nettprosjekter

Nå håper vi at du følger opp, og gjør det klinkende klart at webutviklere som jobber på nettprosjekter i offentlig sektor ikke skal bruke verdifull tid og skattebetalernes penger på å tilpasse nettsidene til Internet Explorer 6.

Følg IE6- kampanjenwikien og på Twitter .

Les mer om: