KARRIERE

Starter bedrift på mose

MYRMOSE: Forsker ved NTNU, Simon Ballance (i midten), er en viktig brikke i utviklingen av det nye konserveringsmiddelet som lages av myrmose, og i første omgang skal brukes på fisk. Her sammen med Fredrik Halmøy Wisløff (til venstre) og Thor-Egil Solhaug.
MYRMOSE: Forsker ved NTNU, Simon Ballance (i midten), er en viktig brikke i utviklingen av det nye konserveringsmiddelet som lages av myrmose, og i første omgang skal brukes på fisk. Her sammen med Fredrik Halmøy Wisløff (til venstre) og Thor-Egil Solhaug.Bilde: Kenneth Stoltz

– Det ser veldig lovende ut, og det er spennende å kunne skape sin egen fremtid, sier Fredrik Halmøy Wisløff (25) entusiastisk.

Det hele dreier seg om et ekstrakt fra myrmose uten noen syntetiske tilsetninger, som skal brukes som konserveringsmiddel - i første omgang for fisk.

Kommers FoU

Med middelet økes holdbarhetstiden på fersk fisk med hele 30 prosent.

– Nå jobber vi sammen med to forskere ved NTNU om prosjektet. De har i mange år forsket på utvikling av en ny type konserveringsmiddel for mat. Målet med entreprenørskolen ved NTNU, er nettopp å kommersialisere forskningsbasert nyskapning, og å koble studenter sammen med forskningsmiljøet ved NTNU, sier Halmøy Wisløff.Vinnerrekke

Sammen med medstudent Thor-Egil Solhaug (25) startet han bedriften Vireo AS i sommer.

Forut for etableringen av firmaet har de to gründerne fått mye oppmerksomhet, blant annet etter å ha fått andreplass i Venture Cup 2004, og en utmerkelse i Mootcorp (VM i forretningsplan) i Texas i 2005.

Dessuten har de vunnet Sparebank 1 Midt-Norges startstøtte på 500 000 kroner.

Tærer på reserver

– Foreløpig lever vi av oppsparte midler i tillegg til premiepenger og inkubatorstipend fra Innovasjon Norge. Men flere investorer har vist interesse for selskapet som vi selvfølgelig mener har et enormt potensial. Hittil har vi testet produktet på over 30 forskjellige bakterier som kan relateres til mat, og nå skal vi i gang med omfattende testing av konserveringsmiddelet på fisk, sier Halmøy Wisløff.

- Så nå blir dere rike?

– Det er ikke det som er drivkraften, men det er klart det er hyggelig å tjene penger. Hvis vi lykkes kommer vi til å revolusjonere deler av den moderne matindustrien. Tenk bare på hva Norsk Hydro gjorde for landbruket da de utviklet kunstgjødsel. Vi føler at vi er i en lignende situasjon, sier Fredrik Halmøy Wisløff.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.