OLJE OG GASS

Stanser innføring av program for å «overvåke» de ansatte

Overvåkning?: Conoco Phillips, her representert ved Ekofisk, har midlertidig stanset innføringen av Metasight, etter veiledning og kommentarer fra Datatilsynet. Foto: Kjetil Alsvik, Conoco Phillips
Overvåkning?: Conoco Phillips, her representert ved Ekofisk, har midlertidig stanset innføringen av Metasight, etter veiledning og kommentarer fra Datatilsynet. Foto: Kjetil Alsvik, Conoco Phillips Bilde: Kjetil Alsvik, CP
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. nov. 2013 - 09:45

Conoco Phillips ble 29. september i år klaget inn til Datatilsynet av Ekofisk-komiteen, som er den største fagforeningen i selskapet.

Årsaken til innklagingen skal være innføringen av det elektroniske verktøyet Metasight.

– Overvåking

– Metasight kobles til epost og kalender, og skal samle informasjon om hva folk jobber med og hvem som møter hverandre, skriver fagforeningen Industri Energi på sine nettsider.

Ekofisk-komiteen fryktet at Metasight vil kunne fungere som et overvåkingsverktøy, og klaget derfor saken inn til Datatilsynet.

Ifølge Industri Energi har tilsynet sendt brev til Conoco Phillips, der det stilles spørsmål ved lovligheten. Det skal blant annet hete at «innføringen av verktøyet har karakter av overvåking», og anmoder selskapet om å stanse innføringen inntil det juridiske er avklart.

Les også: Statoil gir ansatte karakterer

Avventer

Ifølge direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Conoco Phillips, Stig S. Kvendseth, har man bestemt at dette ikke skal innføres i Norge nå.

– Vi tar Datatilsynets kommentarer og veiledning til etterretning, og har midlertidig stanset innføring av Metasight i Norge. Vi vil foreta en nærmere evaluering og undersøke de elementene som Datatilsynet har stilt spørsmål til, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han peker videre på at man som ansatt ikke er nødt til å bruke dette verktøyet.

– Ansatte har hatt mulighet til å reservere seg mot deltagelse i Metasights, sier Kvendseth.

Betryggende

Leder av Ekofisk-komiteen, Rolf Bolstad, sier til Industri Energi at de setter pris på Datatilsynets vurderinger.

– Det er betryggende at Datatilsynet tar våre bekymringer på alvor. Vi ser på dette med stor skepsis, og har nesten ikke fått vite noe om hvordan dette vil fungere, og det er svært lite intuitivt at dette skal være verdiskapende, sier Bolstad.

Les også:

Fikk 40.000 i lønnshopp og 360.000 i bonus for å bli i jobben

Goliat skal tåle en titusenårsstorm

Nå mister de Statoil-ansatte fast kontorpult  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.