INDUSTRI

Stålgigant må kutte

Per Erlien Dalløkken
2. des. 2008 - 12:09

Det er det finske stålkonsernet Ruukki som nå varsler mulige kutt av om lag tusen årsverk.

Halvparten i Finland og resten i konsernets øvrige virksomheter rundt om i Europa som i dag har til sammen 15.000 ansatte.

– Produksjonen på anlegget i Mo i Rana skal justeres ned i takt med etterspørselen, heter det i børsmeldingen.

– Ingen oppsigelser

Ifølge administrerende direktør Rune Bye i Ruukki Profiler AS i Mo i Rana er det ikke bestemt hva slags konsekvenser innsparingene får for de 275 ansatte.

– Vi er midt inne i drøftinger med organisasjonene. Det jeg kan si er at det vil bli permitteringer, men ingen skal sies opp, sier Bye til TU.no.

Ifølge ham skal det komme en avklaring i løpet av desember.

Skipsindustrien

Selskapet har den siste femårsperioden hatt sine historisk beste år.

Både i 2006 og 2007 omsatte Ruukki Profiler for rundt én milliard kroner med resultater på henholdsvis 70 og 100 millioner kroner.

Bare i fjor ansatte selskapet 44 nye og økte produksjonen fra to til tre skift.

– Et av hovedområdene våre er leveranser til skipsindustrien som jo er kraftig rammet av finanskrisen. Det merker vi som underleverandør, sier Bye.

Glad for eksporthjelp

Rautaruukki satte i gang effektiviseringsprogrammet Boost i oktober. Men siden da har situasjonen forverret seg dag for dag og innsparingstiltakene intensiveres nå.

For norske Ruukki Profiler ligger 2008 fortsatt an til å bli et godt år, mens 2009 blir langt tøffere.

– Vi selger for mer enn en milliard kroner med en eksportandel på 95-100 prosent, og er avhengige av at kundene våre klarer å finansiere sine prosjekter. Det er veldig positivt at det nå er sikret midler til Eksportfinans og GIEKs eksportgarantier. Nå gjelder det bare at tiltakene kommer fortest mulig. Det er nå vi trenger dem, sier Rune Bye.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.