OFFSHORE

Stabeisen

7. juni 2001 - 17:10

Det har vært sju lange års møysommelig arbeid for oppfinner Ketil Botnmark i Schoeller Bleckmann Rotashake. Nå er den nye rensemetoden for boreslam på vei fra prototyp til industriell versjon. Oppfinneren har fått god økonomisk støtte, men han tror likevel det blir mer å høste framover. – Dette blir desserten, sier han.

Sammen med kollega Kjell Mikalsen har han nytt godt av oppmuntringer fra eget selskap og Norsk Hydro. Likevel har det røynet på til tider. Botnmark mener sterk tro på egen idé er viktig for å lykkes – og personlige egenskaper. – Man må antakelig være en stabeis også.

Oppfinneren er utdannet maskiningeniør på hjemstedet Narvik, og har studert marinteknologi i tillegg. Han har også fartstid fra Nordsjøen. – Jeg har vasset i boreslam i tre år, så jeg vet hva det går ut på.

Kvaliteten på fritida har vært mager de siste sju åra. Selv om Botnmark stort sett har jobbet normale arbeidsdager, har arbeidet spist av ferier. Dessuten berømmer Botnmark sin tålmodige familie; kona og de to døtrene på seks og ti år. Å skape noe nytt er en belastende prosess.

– Du blir okkupert i det du holder på med, og derfor ofte fjern hjemme. Slik blir det dårlig samvittighet av, på alle bauger og kanter, sier han.

Nå er han klar for hvile litt på laurbærene: Ekstern hjelp til videre utvikling, tid for markedsføring – og mulighet for å ta igjen litt på forsømte ferier. Det betyr også mer tid og ro for jeger Botnmark. Elgjakta har han hele veien tatt seg tid til, men det har vært helt umulig med den hele friuka som trengs for å finne roen.

– På post skal du egentlig tenke på null og niks. Selv om jeg har prøvd å kutte ut, har det blitt mye tenking på maskineriet mens jeg har sittet på post, innrømmer Botnmark.

Selv om han ser lyst på framtida og en mindre slitsom hverdag, betyr det ikke at han har gått lei verken av slamrenseren eller produktutvikling: – Så lenge du jobber med et produkt, vil det være forbedringer å gjøre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.