ENERGI

SSB: Norske operatører vil skru oljeinvesteringene kraftig opp

Anslått pengebruk på norsk sokkel skrus opp for både 2023 og 2024, hovedsakelig fordi bransjen framskynder investeringer som var planlagt utført senere.

Norsk oljenæring framskynder investeringer på sokkelen og skrur om pengebruken for 2023 og 2024. Her fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland, der tørrgass eksporteres videre til Europa.
Norsk oljenæring framskynder investeringer på sokkelen og skrur om pengebruken for 2023 og 2024. Her fra Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland, der tørrgass eksporteres videre til Europa. Foto: Cornelius Poppe/NTB
17. aug. 2023 - 09:49

Investeringene i år er oppjustert med 7,8 prosent, mens investeringene i 2024 anslås å bli hele 13,7 prosent høyere enn anslått i forrige måling i mai, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Svak norsk krone har også bidratt til at tidligere investeringsanslag nå oppjusteres. I år vil det bli gjort investeringer i næringene rørtransport og utvinning av olje og gass på 213 milliarder kroner, mens tilsvarende sum for neste år beregnes til 207 milliarder kroner.

Næringene vil bruke mer penger på både bygging av infrastruktur til nye felt og produksjonsboring som opprinnelig var planlagt til senere.

Driver pengebruken til værs

Investeringene i 2023 innenfor olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning er nå anslått å bli på 291 milliarder kroner målt i løpende verdi. Det er 22 prosent høyere enn tilsvarende anslag gitt på samme tid i fjor. Investeringsveksten innen olje- og gassvirksomhet er hoveddriveren, som den klart største sektoren.

Det er imidlertid også ventet en kraftig vekst, på hele 27 prosent, innen industrien. Siste anslag for industriinvesteringene i 2023 er på 46 milliarder kroner. Oppgangen skyldes vekst innenfor særlig store prosjekter innenfor noen industrier: metallindustri og dataindustri og elektriske utstyrsindustri, samt bygging av skip og oljeplattformer. Noe av oppjusteringen kan dessuten skyldes at prisene for investeringsprosjektene har økt.

Oljeraffinering, kjemisk og farmasøytisk industri anslår nedgang i investeringene og er med å dempe oppgangen for industrien i år, ifølge SSB.

Også økte investeringer i kraftforsyning bidrar til den samlede oppgangen. Nyeste anslag for 2023 er om lag 29 milliarder kroner, en oppgang på 6 prosent sammenlignet med tilsvarende anslag for 2022.

Veien videre

Mens investeringene på norsk sokkel anslås å øke videre neste år, vil industrien trolig få en nedgang, ifølge SSB. Det skyldes at flere av de store prosjektene som bidrar mye til oppgangen i år, nærmer seg sluttfasen. Dermed vil industrien neste år trolig investere 3,5 prosent mindre i 2024, sammenlignet med tilsvarende anslag for 2023.

De høye investeringene innenfor olje og gass vil uansett sørge for oppgang i de samlede investeringene for 2024. For kraftforsyning anslås det også en kraftig oppgang til neste år, og investeringer i overføring og distribusjon av elektrisitet bidrar mest til oppgangen.

Investeringer i produksjon av elektrisitet samt fjernvarme og annen kraftforsyning bidrar også positiv til oppgangen, men der er det stor usikkerhet rundt særlig ett stort prosjekt. Det skyldes at kostnadene trolig blir høyere enn tidligere anslått, og planlagt fremdrift kan bli forskjøvet og ikke følge opprinnelig plan. 

Det blir ingen streik i Norwegian. Det er klart etter at partene i meklingen kom til enighet lørdag morgen.
Les også

Ingen flystreik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.