ENERGI

SSB-forsker tror ikke på oljesmell for Norge

Stans i utdelingen av nye oljefelt vil ikke være dramatisk for norsk økonomi. Det mener SSB-forsker Ådne Cappelen. Han tror ikke på noen oljesmell.

Konklusjonen i IEAs rapport er at dersom verden skal klare maks 1,5 graders global oppvarming, er det ikke rom for å åpne nye olje- eller gassfelt etter 2021.
Konklusjonen i IEAs rapport er at dersom verden skal klare maks 1,5 graders global oppvarming, er det ikke rom for å åpne nye olje- eller gassfelt etter 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
20. mai 2021 - 07:30

Det internasjonale energibyråets (IEA) veikart for en nullutslippsverden i 2050 har skapt heftig debatt i Norge.

Konklusjonen i rapporten er at hvis verden skal nå målet om maks 1,5 graders global oppvarming, så er det ikke rom for å åpne nye olje- eller gassfelt etter 2021.

– Dette må kunne kalles en myk landing for oljenæringen. Det vil ikke medføre store problemer for norsk økonomi, sier Ådne Cappelen, forsker i Statistisk sentralbyrå (SSB), til Klassekampen.

Kun en halv prosent ned

I en rapport SSB ga ut i fjor høst, anslås det at innføring av letestans kun vil gi 0,5 prosent lavere brutto nasjonalprodukt for Fastlands-Norge i 2050.

Samfunn og bedrifter som er spesielt avhengige av oljenæringen, vil riktignok rammes hardere.

Enig og uenig

Også Bård Lahn, forsker ved Cicero senter for klimaforskning, tror en stans i nye oljefelt ville vært relativt udramatisk, skriver avisen.

Stein Lier Hansen, administrerende direktør i Norsk Industri, er ikke like optimistisk og advarer mot å følge IEAs råd. Han mener IEA trekker sine konklusjoner uten å studere Norge nærmere.

IEA-sjef Fatih Birol ber olje- og gassektoren gjøre mer for å redusere utslipp av den kraftige klimagassen metan.
Les også

IEA sier olje- og gasselskapene ikke kutter nok metan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.