OFFSHORE

Sprengende suksess

Anders J. Steensen
15. aug. 2003 - 08:07

Stavanger:På Norne-feltet har Halliburton brukt rettede ladninger for å redusere innstrømmingen av sand til brønnstrømmen.

Løsningen, som er døpt G-Force, forenkler hele prosessen med å ferdigstille og klargjøre brønner til produksjon i sandsteinsreservoarer.

Sand er brysomt for oljeproduksjonen. Når sanden følger brønnstrømmen, øker slitasjen på produksjonsrør, ventiler og på innløpsseparatorene. Ofte må produksjonen stanses for å rense prosessanlegget for sand. Dette koster.

Ved å ta den onde ved roten - hindre at sanden kommer inn i brønnstrømmen - økes inntjeningen både for oljeselskapet og den norske stat.

Hull på riktig plass

Utfordringene har vært å få tappepunktene for olje i ønsket posisjon nede i brønnen. Tilfeldighetene har ofte spilt brønnfolkene et puss når de har perforert produksjonsrøret med rettede sprengladninger for å starte oljeproduksjonen.

Med G Force unngår borepersonellet dette. For å holde ladningene i riktig posisjon brukes rett og slett tyngdekraften eller gravitasjonen, derav navnet G Force.

Selve løsningen kan brukes i brønner med helningsgrad på 60 grader eller mer. Særlig i horisontale brønner kommer G Force til nytte. Systemet består av en svivel og et rør hvor de rettede ladningene er plassert.

Røret posisjoneres med vekter. Med vekter og ladninger beveger dette røret seg derfor fritt inne i produksjonsrøret når det føres ned til produksjonssonen i reservoaret. Når brønntraktoren har trukket G Force i riktig posisjon, avfyres ladningene og innretningen kan trekkes ut. Selve produksjonsrøret er perforert og klart til oljeproduksjon.

Kanon

G Force som i prinsippet er en kanon, lades hos en underleverandør på Klepp på Jæren. Maksimal lengde på G Force kan være 200 meter. På Norne ble enheten plassert 4000 meter ned i brønnen. Selve sonen som ble sprengt med en grads nøyaktighet er på 33 meter. I dag produserer brønnen 6000 m 3 petroleum daglig uten sandproduksjon.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.