KORONAVIRUS

Spør eksperten: Kan mikrobølgeovn eller UV-lys brukes til å sterilisere brukte munnbind?

Flere lesere spør om man ikke bare kan kaste munnstykket i mikrobølgeovnen for sterilisering. Dette svarer professoren.

Ikke bruk mikrobølgeovnen til å sterilisere munnbind, sier dansk professor.
Ikke bruk mikrobølgeovnen til å sterilisere munnbind, sier dansk professor. Foto: Colourbox
Mie Stage, Ing.dk
7. aug. 2020 - 19:00

Flere lesere av danske ingeniøren har spurt om man ikke kunne gi munnbindet en runde i mikrobølgeovnen for å drepe virus og bakterier. Det blir også spurt om UV-lys kan drepe virus.

Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Institutt for immunologi og mikrobiologi ved Københavns universitet, svarer:

Mikrobølgeovn er ikke en god idé. Det ødelegger både stoff og mikrobølgeovn hvis det er en metallbit i masken. Ikke gjør det. Selv om munnbindet ikke har metall i seg, risikerer du å varme opp munnbindet så mye at materialet endrer struktur uten at du nødvendigvis kan se det.

Å varme opp munnbindet i en vanlig ovn er heller ikke noen god idé. Igjen fordi det ødelegger materialet i masken, og fordi noen av komponentene ikke tåler høy varme uten å smelte.

Når du steriliserer den typen masker vi ser i bruk om bord på busser og tog, er det ved å sende dem forbi en kraftig røntgenkilde.

UV-lys kan drepe virus, men det kan også introdusere mutasjoner i virus, så det er kanskje ikke den beste ideen.

Solen er ikke sterk nok

UV-lyset vi får fra solen er ikke sterkt nok til sterilisering. En spesiell lampe er nødvendig, der pæren er veldig dyr og har kort holdbarhet. UV-lamper gir bare fra seg kraften de er designet for i et begrenset antall timer, etter det avtar effekten fra lampa hvis du ikke bytter pære.

Det er forslag på nettet, om f.eks. å vaske munnbind i såpevann, tørke dem med en hårføner og deretter teste om de fungerer. Det understreker at slike munnbind ikke må brukes til personer med kritiske funksjoner eller helsepersonell.

Min mening er derfor at det sannsynligvis ville være mulig å rengjøre og resirkulere munnbind, men det er likevel noe jeg absolutt ikke vil anbefale, for det fort blir en falsk trygghet hvis du ikke gjør det riktig.

Denne saken ble først publisert på Ingeniøren.

Pablo Castilla.
Les også

Ildsjeler redder flere tusen historiske bilder av solflekker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.