KRAFT

Spleiselag løser strømkrise

Klem: Torny Pedersen (Ap) fra Nordlandsbenken ga klart uttrykk for sin begeistring over at energiminister Terje Riis-Johansen spytter inn penger til ny strømkabel på Træna. Kommunens ordfører Aina Willumsen i midten.
Klem: Torny Pedersen (Ap) fra Nordlandsbenken ga klart uttrykk for sin begeistring over at energiminister Terje Riis-Johansen spytter inn penger til ny strømkabel på Træna. Kommunens ordfører Aina Willumsen i midten. Bilde: Espen Zachariassen
Espen Zachariassen
25. mars 2009 - 15:57

Etter åtte år går strømkrisen i Træna kommune mot slutten.

Onsdag ettermiddag meddelte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at staten skyter inn 33 millioner kroner for at det lille øysamfunnet i Nordland skal få den kapasiteten den trenger.

Revidert

Formelt foreslår regjeringen beløpet som en ekstrabevilgning i revidert nasjonalbudsjett denne våren.

Fylkeskommunen og Rødøy-Lurøy kraftverk bidrar med resten av investeringen på totalt 50 millioner kroner som skal til for å legge ny kabel på 10 MW.

Kostbart

Jobben er ekstra kostbar fordi 40 kilometer kabel skal legges på bunnen av Norskehavet.

Kraftverket er for lite og kundene for få til at de klarer en slik investering.

Les mer her: Statlig tilskudd til dyr kraft

Unntaket

– Dette er unntaket som bekrefter regelen om at nettselskapene har ansvaret for slike investeringer, sier statsråd Riis-Johansen.

Han er den tredje energiministeren som har jobbet med en løsning på saken.

– Utfordringen har ligget i at et slikt statlig bidrag ett sted kan føre til krav fra flere andre plasser i landet. Vi har funnet at Træna er i en særstilling, sier ministeren til tu.no.

Heiser flagget

– Nå heiser de flagget hjemme, sier en fornøyd Træna-ordfører Aina Willumsen.

På Stortinget har Torny Pedersen (Ap) i energikomiteen jobbet flittig for en løsning, og nå varsler hun nettopp en slik utvikling embetsverket i Olje- og energidepartementet har sett for seg:

Varsler krav

– Nå kommer vi til å jobbe for at også Værøy og Røst får en løsning på sine strømproblemer, sier Pedersen til TU.no.

– Træna er unntaket fordi situasjonen var ekstra vanskelig. Vi ser også på de andre øykommunene i Nordland, men kommer ikke med løfter, sier Riis-Johansen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.