KARRIERE

Spis fett

Truls Tunmo
11. sep. 2006 - 08:00
Vis mer

De fleste fyller på med mye karbohydrater i en eller annen form for å dempe tretthetsfølelse og bedre konsentrasjonen i løpet av dagen.

Det er feil, ifølge dr. philos Dag Viljen Poleszynski, fagredaktør i Mat & Helse. I

Inntak av sukker og alle matvarer med lett nedbrytbare karbohydrater fører til rask stigning av blodsukkeret med følgende fall.

Fort - men dypt

Når blodsukkeret er normalt og stabilt, føler man seg vel fordi hjernen får en jevn forsyning av brennstoff. Hvis sukkernivået først stiger høyt og så faller raskt, kan man oppleve alt fra tretthet, svetting, magekramper, svimmelhet, uklart syn og migrene til leddsmerter, kalde hender og føtter og epileptisk anfall.

- Blodsukkerfall gjør at hjernen får for lite næring, noe som også kan utløse angst, depresjoner, hyperaktivitet, irritabilitet og beslutningsvegring, sier Dag Viljen Poleszynski.Fett og proteiner

Poleszynski mener kostholdet overveiende bør bestå av riktig fett og proteinrik mat.

– Et høyt blodsukkernivå er meget skadelig, noe alle diabetikere vet. Gjennom evolusjonen har nyrene utviklet en beskyttelsesmekanisme for å unngå et livstruende høyt blodsukkernivå – de slipper sukker ut i urinen hvis det blir for mye. Nyreterskelen er på tre-fem ganger optimalt nivå. Helt siden oldtiden har det vært kjent som et sykdomstegn hvis man spiller sukker i urinen, derav navnet diabetes mellitus (søt urin), sier han.

– Sukker binder seg lett til proteiner i kroppen og danner kryssforbindelser, tilsvarende det som skjer når man smører et brød med eggehvite for å få en fin, brun skorpe. Dette skjer også inne i blodårene hvor sukker kan skade cellene som kler innsiden og utløser frie radikaler (reaktive molekyler). Dette kan være forløperen til åreforkalkning. Fett skader derimot ikke årene med mindre det er oksidert, hvilket lettest skjer med flerumettede fettsyrer.

Et jevnt blodsukkernivå på 4-5 millimol per liter skader ikke årene, men er nødvendig for de cellene som må ha litt glukose – hjernen, blodcellene og morkaken. Totalt glukosebehov er på omkring 30-40 gram i døgnet, noe kroppen lett lager selv fra aminosyrer (byggesteiner i protein) og glyserol (fra fett). Det betyr at det ikke er behov for å spise sukker i noen form. Imidlertid er det en fordel å tilføre 40-60 gram glukose per døgn, for da slipper kroppen å lage det selv.Spis variert

– Kostholdet kan jo bli kjedelig hvis man bare spiser fett og proteiner. Har du et kostholdsforslag?

– Man kan spise variert av kjøtt, fugl, fisk, skalldyr, mye grønnsaker, nøtter, alle slags bær og frukt. Spesielt bær har lavt karbohydratinnhold, sier Dag Viljen Poleszinsky, som begrunner sin teori med evolusjonstankegangen.

– Den danner grunnlag for forskning innen biologi, medisin og ernæring i en rekke internasjonale miljøer. I norske ernæringskretser er evolusjonsteorien lite forstått og dermed avvist.PS: Mer om sukker kan du lese i boka Sukker – en snikende fiende ( Gyldendal Akademisk).

Sykmeldinger på grunn av fedme

Overvektige medarbeidere koster hvert år danske firmaer 1,8 millioner ekstra sykedager, ifølge ingeniøren.dk. For å motvirke denne tendensen vil danske virksomheter fokusere medarbeidernes problemer med fedme og overvekt. Før i tiden var danske bedrifter opptatt av at de ansatte fikk sunn mat når de var på jobb.

Tall fra Sundhetsministeriet viser at danske virksomheters bevissthet om medarbeidernes helsetilstand vokser kraftig. Hver tredje virksomhet har en aktiv politikk omkring mat, mosjon, røyking og alkohol. For fire år siden var det bare hvert tiende arbeidssted som fokuserte dette.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.