T2

Spenstig og spennende receiver

TEST: Harman/Kardon AVR 170.

Harman/Kardon AVR 170.
Harman/Kardon AVR 170. Bilde: Harman/Kardon
Håvard Holmedal
8. juni 2013 - 09:54
Vis mer

Når jeg ser denne receiveren stående i testrommet tenker jeg tilbake på Harman/Kardons storhetstid med modeller som slo knock-out på omtrent alt annet på markedet.

Kommer de noensinne tilbake dit? Det er ikke helt sannsynlig med den konkurransen som nå er i markedet, men denne gangen har de i hver fall forsøkt.

Under topplokket

Hvis konkurransen hadde gått på vekt hadde AVR170 tapt med glans. Dette er den til dags dato letteste hjemmekinoreceiveren jeg har testet.

Forklaringen på dette er heldigvis ikke at de har puttet inn en mikroskopisk strømforsyning. Den er høyst normal sett opp mot hva den gir, men veldig moderne med tanke på virkemåte. Hele strømforsyningen er nemlig digital.

Oppgitt effekt er 100 watt pr. kanal (5.1). Den har AirPlay, nettverk, USB-inngang, Harman sin egen romkorreksjon og HDMI-innganger. I tillegg har den en testens minst brukervennlige fjernkontroll. Det er godt det finnes en app som gjør saken noe enklere.

Designet til Harman/Kardon får et pluss sammenliknet med de relativt kjedelige og firkantede boksene fra Yamaha og Onkyo. AVR170 ser rett og slett litt dyrere ut enn de andre to.

Les også: – En av fedrelandets mest gjennomførte hjemmekinoer

Stereo

Selv om vi ikke akkurat anbefaler en slik receiver hvis hovedhensikten er å spille musikk, låter det faktisk ikke så helt galt.

Harman/Kardon har fått en litt annen klangsignatur siden sist. Den aggressive og tøffe lyden er ute, og inn kommer det en mer behagelig og balansert lyd.

Det spiller fortsatt ikke kjedelig, og forsterkeren har et merkbart overskudd som gir en dynamisk og levende gjengivelse.

Flott i hjemmekinoen

Dens balanserte lydbilde er også veldig merkbart på film. Det er en deilig ro over hendelsene, og det er plass til masse detaljer og informasjon.

Jeg savnet en liten stund Harman sin direkte og ganske tøffe måte å underholde på, men må jo ærlig talt innrømme at jeg blir mindre sliten og øretrett av AVR170 enn av de siste par-tre generasjonene av H/K-receivere.

Lyden føles skikkelig, den har bra trykk i bassen, mellomtonen er ganske transparent, og diskanten fin og lettflytende. For prisklassen er dette absolutt godkjent.

Jeg kjører våre faste filmsekvenser og hopper direkte til slagscenen i Avatar. Her foregår det så mye at det er en real utfordring for enhver receiver. AVR170 spiller høyt, og jeg synes ikke det er nødvendig å gå helt opp til fullt volum for at filmopplevelsen skal bli spennende og kraftfull.

Stemmer er godt samlet i midten og stramt og fint tegnet opp. Lydbildet er middels stort, men virker homogent og realistisk.

TEST: Lydplanker: Med disse får du bedre lyd fra TV-en

Konklusjon

Den største overraskelsen er at H/K har gjort såpass store endringer i klangsignatur.

For det aller fleste vil nok det være positivt, for de forrige generasjonene receivere koblet opp mot litt for spreke høyttalere kunne gå skikkelig galt hvis rommet i tillegg var litt hardt og udempet.

Jeg liker AVR170, og synes Harman/Kardon låter fint og balansert, og den spiller også musikk på en ryddig og balansert måte.

Den mangler litt underholdningsfaktor for å komme helt til topps, men det fikser man greit med et par litt levende, og ikke altfor store høyttalere fra Klipsch eller JBL.

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

TEST: Nesten uslåelig hjemmekinopakke

TEST:  8 solide trådløse høyttalere

TEST: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.