ENERGI

Spenning, terrengkjøring og bjørn

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
22. aug. 2003 - 10:02

Om ikke arbeid under 132 kV spenning får opp pulsen, kan du være så heldig å vinne en tur til Canada og en ukes bjørnejakt.

En av de besøkende på Elkraft og Energi på Hellerudsletta 9. - 11- september blir nemlig trukket ut til å bli med på eksotisk jakt.

- Mange i everksbransjen er ivrige jegere og fiskere. Derfor er det ekstra hyggelig å kunne trekke ut en av de besøkende som registrerer seg og har vært innom messen en av de tre dagene til en ukes bjørnejakt, sier prosjektleder Kjell Dehli ved Norske Fagmesser.

Den eneste rendyrkede messen som direkte henvender seg til energiforsyningen er populær. Hittil er 120 utstillere registrert.

-Vi hadde et budsjett med 100 utstillere, men nå har vi passert 120 utstillere og flere er på vei, sier prosjektleder Dehli til Energi.

Bransjen likte dårlig at Eliaden og Everks-messen på hamar ble slått sammen. "Opprørerne" trommer nå sammen til reindyrka moro for norsk elforsyning.

Før de besøkende kan beskue de 120 utstillerne står trygt og godt under tak, må de passere et uteområde fylt med mange aktiviteter.

Utstillere får anledning til å presentere terrenggående biler på et eget demofelt, det skal graves og det skal reises stolper. Det blir egne demofelt for helikoptere, terrengkjøring og arbeid under spenning.

Tranamarka Energipark sammen med Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk og AUS Experten fra Stange skal hver dag demonstrere arbeid under spenning på to linjer, en linje på 22kV og en linje på 132kV.

-Her blir det arbeid med stenger, isolerte lifter og barhånd metoden. Det vil også bli vist helt nye metoder hvordan everkene kan spare tid og penger ved å arbeide sikkert under spenning, opplyser Dehli.

Temadeler

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Utstillingen er delt opp i ulike temaer som kraftproduksjon, transmisjon og distribusjon, kraftomsetning, nye energiformer og enøk.

I inneutstillingen er det avsatt en egen HMS- avdeling, hvor de besøkende kan se det siste av utstyr og produkter innenfor feltet helse, miljø og sikkerhet.

Tilsvarende er gjort på IT- siden, der det er samlet utstillere innen nettanalyse, administrative systemer og det siste nye innen produkter og tjenester innen everkssektoren. Også for GIS/kart, nettprodukter og-tjenester, kraftproduksjon/vedlikehold/oppgradering og transportmidler er utstillerne forsøkt samlet avdelingsvis.

Konferansene

NIF, NITO og NEF (Norsk Elektroteknisk Forening) står bak et bredt kurs- og konferanseprogram.

Dehli regner med høy temperatur på åpningskonferansen, som har tittelen "Kraftpolitikk, mer kraft - mindre politikk!" Politikerer og koryfeer vil innlede og delta i paneldebatt.

Andre temaer er : "Norsk elforsyning - en oppdatering", "Elkraft for politikere, styremedlemmer i everk og andre uten direkte bransjekunnskap","Sårbarhet og beredskap i kraftforsyningen", "Småkraftverk", og "Nye rammebetingelser gir nye utfordringer for energibedriftene".

Teknisk Ukeblad er offisielt messeorgang.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.