ROMFART

Spektakulære bilder av sola

Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. nov. 2006 - 12:00

Bildene og filmene, som ble offentliggjort i går, vekker oppsikt. Det er tydelig at satellittens tre instrumenter virker som de skal.

Fantastiske SOT

Filmene viser flere dynamiske fenomener på sola.

Blant annet har Hinodes optiske teleskop (SOT) oppdaget og foreviget et utbrudd over en solflekk, sett i Ca II H spektrallinje. SOT er det første instrumentet som måler styrken og retningen av solens magnetiske felt i fotosfæren.

NAOJ melder at SOT gir enormt høy oppløsning, lite spredt lys og observasjoner uten optiske feil og forvridninger av bildene. Dermed kan det gi forskere og alle oss andre spektakulære bilder av fenomener som oppvarmingen rundt solflekker, aktive områder nær solas rand, og så videre.

Mange spørsmål

- Vi er sikre på at Hinode skal fortsette med å gi oss overraskende vitenskapelige resultater, skriver NAOJ i en pressemelding.

Blant annet håper de å få svar på hvorfor det er en varm korona rundt den kalde atmosfæren, hva som forårsaker hendelser som solstormer, og hva som skaper solas magnetfelter.

Via Norge

Solar-B ble skutt opp fra Japan 22. september, og skiftet deretter navn til Hinode.

Den tok sine første bilder for snart en måned siden. All informasjon fra satellitten sendes via Svalbard, og dataene skal registreres i Oslo før de distribueres til resten av verden.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.