NASJONALE TURISTVEIER

Spektakulær turistveiattraksjon åpner i Hardanger

Onsdag 31. august 2022 åpner et unikt turistveianlegg. Vegdirektøren står for den offisielle åpningen.

Espenes ligger ved riksvei 13 i Ullensvang.
Espenes ligger ved riksvei 13 i Ullensvang. Foto: Frid-Jorunn Stabell
23. aug. 2022 - 13:57

I det mektige Hardangerlandskapet har Nasjonale turistveier skapt et unikt turistveianlegg med utsikt nordover Sørfjorden, skriver Vegvesenet i en pressemelding.

Vis mer

Espenes mellom Kinsarvik og Odda har lang tradisjon som rasteplass langs riksvei 13 i Sørfjorden. Den gamle rasteplassen var riggområde da riksveien ble utbedret, men ble stående igjen som en stor grusflate i det ellers så bratte landskapet. Her har Statens vegvesen bygd en ny moderne rasteplass som de av Nasjonale turistveier.

Anleggets særpreg er en 64 meter lang og fire meter bred konstruksjon i rustfritt stål med 12 takmoduler i varierende høyde. Takkonstruksjonen blir holdt oppe av massive stålsøyler og er fundamentert på en bunnplate av betong. De sammensveiste stålplatene er seks millimeter tykke og veier til sammen 31 tonn.

Espenes rasteplass. <i>Foto:  Lage Bakken</i>
Espenes rasteplass. Foto:  Lage Bakken

Den høyeste delen nærmest veien inneholder toalett, mens rasteplasser under den lavere takkonstruksjonen tilbyr god utsikt nordover Sørfjorden. Under takhvelvingene kan de besøkende oppleve forskjellige utsnitt av landskapsrommet sammen med lysets skiftende refleksjoner i stålet.

– Espenes som turistveiinstallasjon tilbyr nå de veifarende en velgjørende pause mellom bratte fjell, steile knauser og med fjorden som naturlig blikkfang og følgesvenn, sier Bjarne Ringstad i Code arkitektur i meldingen.

Planen var at anlegget skulle stå ferdig høsten 2021. Slik gikk det ikke. En pandemi, forsinket leveranse av stål og ruskevær på Vestlandet var utfordringer som sto i kø for det nye signalbygget på Espenes. Nå er turistveiattraksjonen endelig på plass, til en total kostnad på rundt 40 millioner kroner. Det er finansiert av den statlige bevilgningen til Nasjonale turistveier.

Nasjonale turistveier er 18 utvalgte veistrekninger som går gjennom landskap med unike naturkvaliteter, langs kyst og fjord, fjell og foss. Installasjoner langs strekningene i moderne design legger til rette for naturopplevelsene, samtidig som arkitekturen er en attraksjon i seg selv.

Tverrå bru på riksvei 9 er ikke store konstruksjonen. Nå skal den rives, og ny og bedre bru kommer i stedet.
Les også

Seks kilometer av riksvei 9 skal bygges ut med ny bru

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.