OFFSHORE

Spansk asbest på Snøhvit

Tore Stensvold
10. juli 2006 - 13:10

Det kreftframkallende stoffet asbest har vært forbudt i bruk i Norge siden 80-tallet.

Ansatte i Aker Kværner oppdaget asbesten da de skulle finne årsaken til rustskader på det flunkende nye prosessanlegget.

Bygget på lekter

Prosessanlegget ble bygget av Dragados i Cadiz i Spania. Anlegget er brygget på en lekter og ble fraktet til Melkøya i fjor sommer. Aker Kværner er engasjert til montering og ferdigstillelse av anlegget på Melkøya.

Midlertidige pakninger ble montert i Spania før den lange sjøferden til Finnmark for å beskytte mot vær og vind før sammenkobling i Norge.

Analyse

Ifølge Stavanger Aftenblad ble rusten oppdaget for tre uker siden. Pakningene ble sendt til analyse for å finne årsaken til rustproblemet.

- Da Aker Kværner, som har jobben med å sette sammen anlegget, skulle begynne å fjerne de midlertidige pakningene, ble asbesten oppdaget, opplyser informasjonsleder Sverre Kojedal hos Statoil i Hammerfest til avisa.

Stopper opp

Byggeleder Kjell Arild Dolve i Aker Kværner bekrefter at funnet av de helsefarlige og forbudte pakningene har gått ut over framdriften.

- Vi har undersøkt hundrevis av pakninger, men har bare funnet et lite antall asbestholdige. Jeg tror det er snakk om åtte stykker, sier Dolve til Stavanger Aftenblad.På grunn av de strenge sikkerhetstiltakene ved slike funn, er deler av anlegget avsperret. Dermed har en del arbeid stoppet opp. Statoil sier at forsinkelsene vil tas inn.

- Hva sa vi?

Statoils valg av Dragados til bygging av prosessanlegget, skapte et ramaskrik i Norge og norsk industri.

Oppdragstørken ved norske offshoreverft var stor da kontrakten gikk til Spania i februar 2003. Påstander om subsidier og ulike konkurransevilkår ble framsatt, men ikke bevist.

Norsk industri (den gang TBL) advarte også mot dårlig håndverk og forsinkelser og problemer ved å velge det spanske verftet.

De mente at Statoils besparelser på å velge billig, ville komme som en rekyl etterpå. Der fikk de norske verftsarbeiderne rett.

Dragados har slitt både med å holde tidsrammene og kvalitet. Aker Kværner er satt til å gjøre mye av arbeidet som skulle vært ferdig i Spania.

Statoil sa i september i fjor at de var svært fornøyd med kvaliteten på arbeidet som ble utført i Spania.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.