ROMFART

Space Norway samarbeider med SpaceX om satellittoppskyting i Arktis

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR, som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i februar 2015.
Falcon 9-raketten med romværsatellitten DSCOVR, som ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i februar 2015. Foto: SpaceX
4. juli 2019 - 07:12

Space Norway skal etablere satellittbasert bredbånd i Arktis, og inngår nå et samarbeid med det Elon Musk-eide SpaceX om oppskyting av to satellitter.

Det statseide Space Norway skal sende opp to satellitter i 2022, og det er SpaceX som skal foreta oppskytingen, skriverE24.

I en pressemelding fra Space Norway heter det at dette er det største og mest omfattende satellittprosjektet som er gjennomført i Norge.

– Dette er en milepæl for alle som oppholder seg i Arktis og har liten eller ingen tilgang på bredbånd i dag, sier Jostein Rønneberg, administrerende direktør i Space Norway.

Oppskytningen fra Cape Canaveral, Florid var vellykket.
Les også

Skrev romfartshistorie: Vellykket oppskyting for SpaceX

Levetid på 15 år

Selskapet har tidligere inngått avtaler med satellittoperatøren Inmarsat og Forsvarsdepartementet for å tilby kontinuerlig bredbånd i Arktis.

Det er amerikanske Orbital Sciences som skal bygge begge satellittene, og SpaceXs rakett Falcon 9 vil stå for oppskytingen sent i 2022.

Prosjektet baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for Polarsirkelen. Satellittene har en forventet levetid på 15 år.

Svensknorske Marcus Wandt er framme ved Den internasjonale romstasjonen (ISS).
Les også

Svensknorsk astronaut framme ved Den internasjonale romstasjonen

Statsaksjeselskap

Space Norway er et statsaksjeselskap som forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet og har som formål å bidra til nærings- og infrastrukturutvikling relatert til norsk romvirksomhet.

– Det er dårlig og ustabil bredbåndsdekning i nordområdene. Nå etablerer regjeringen bredbåndskommunikasjon i Arktis. Norskeide satellitter skal sørge for at de som driver aktivitet i nordområdene får raskt og stabilt internett, har næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) tidligere uttalt i forbindelse med satellittplanene.

Olje- og energiminister, Terje Aasland (Ap), sier regjeringen er klar for å tildele nye oljelisenser på norsk sokkel om få dager.
Les også

Vil tildele nye oljelisenser om få dager

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.