Sp vil kutte miljøsatsing om regjeringen ikke lover ferjepenger

Senterpartiet vil kutte satsingen på miljøvennlige ferjer og hurtigbåter om regjeringen ikke blar opp mer penger til fylkene.

Batterifergen Ampere krysser Sognefjorden på E39 Lavik-Oppedal. Nå vil Senterpartiet at staten hjelper fylkeskommunene så lokalbefolkninga ikke må ta hele regninga for utslippsfrie ferger og hurtigbåter.
Batterifergen Ampere krysser Sognefjorden på E39 Lavik-Oppedal. Nå vil Senterpartiet at staten hjelper fylkeskommunene så lokalbefolkninga ikke må ta hele regninga for utslippsfrie ferger og hurtigbåter. Foto: Tore Stensvold
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
3. feb. 2020 - 09:51

Nylig leverte Senterpartiet et forslag hvor de ber regjeringen stille opp og hjelpe fylkeskommunene med penger for å unngå skyhøye billettpriser eller kutt i tjenestetilbudet.

Utfordringen til fylkeskommunene er kravet om at alle ferjer og hurtigbåter skal være utslippsfrie om få år. Det koster å utvikle teknologien og bygge nye fartøy og dette har tvunget mange fylker til å sette opp billettprisene.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete fra Senterpartiet reagerer kraftig på at det er innbyggerne langs kysten som må svi for miljøsatsingen.

– Dette må regjeringen forstå. Hvis ikke må vi kutte all satsing på nullutslipp på båter og ferjer i fylkene, sier Navarsete til NRK.

Navarsete viser til at gamle Hordaland fylke alene har ekstrautgifter på elektrifisering av ferjeflåten på 300 millioner kroner. Hun frykter resultatet blir store kutt i bevilgningene til fylkesveiene og de videregående skolene.

– Det må komme ekstrapenger i revidert nasjonalbudsjett til de fylkene som er berørt, sier Navarsete.

Tidligere statsråd Liv Signe Navarsete (SP) vil ha flere penger til fylkeskommunene. <i>Bilde:  Espen Zachariassen</i>
Tidligere statsråd Liv Signe Navarsete (SP) vil ha flere penger til fylkeskommunene. Bilde:  Espen Zachariassen

Men distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) har ikke med seg løfter om pengehjelp eller konkrete tiltak når hun tirsdag besøker ferjeopprørere i Aukra. Det sa hun til NTB lørdag

– Det nytter ikke å skyve regningen over på staten. Her har fylkeskommunene et ansvar som de er nødt til å ta, sa Helleland.

(©NTB)

Ansatte i Kystvakten er bekymret for rekrutteringen. De mener pensjons- og lønnsvilkårene ikke er konkurransedyktige og melder at det går ut over stemningen på jobb. Torgeir Tangedal, tillitsvalgt for Befalets fellesorganisasjon i Kystvakten, og Hanne Haug, logistikk- og materialbefal på KV Svalbard.
Les også

Kystvakten-ansatte slår alarm: – Bør finne seg noe annet å gjøre

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.