OLJE OG GASS

Sp og SV sammen om oljefritt Lofoten

Senterpartileder Åslaug Haga ( til høyre) og Liv Signe Navarsete nyter jordbær med fløte under pressekonferansen i Oslo torsdag, der partiet oppsummerte vårsesjonen og viktige saker fremover.
Senterpartileder Åslaug Haga ( til høyre) og Liv Signe Navarsete nyter jordbær med fløte under pressekonferansen i Oslo torsdag, der partiet oppsummerte vårsesjonen og viktige saker fremover. Bilde: Falch, Knut
12. juni 2008 - 16:28




– Åslaug Haga viser en massiv mistillit til oljebransjen når hun allerede nå konkluderer med at oljenæringen ikke kan takle forholdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Ketil Solvik-Olsen, energipolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Han finner det vanskelig å forholde seg til Haga som olje- og energiminister.

– I det ene øyeblikket snakker hun om norsk petroleumsvirksomhet som verdensledende og miljøvennlig. Andre ganger viser hun bransjen null tillit. Haga mangler troverdighet, mener Solvik-Olsen.

Les også: Haga sier nei til oljeboring i Lofoten
Oljemotstand i Nord-Norge øker



Fortsatt støtte

Soria Moria-erklæringen slår fast at havområdene ikke skal åpnes for olje- og gassutvikling i inneværende periode. SV står steilt på ny fredning og får utvetydig støtte fra Sp-leder og olje- og energiminister Åslaug Haga.

– Senterpartiet kommer fortsatt til å si nei til olje- og gassvirksomhet i Nordland 6 og 7 og Troms 2 etter 2009. Vi vil gå imot at Vesterålen og Lofoten blir åpnet i neste periode, sa Haga da partiet oppsummerte vårsesjonen på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

Sp-lederen tror spørsmålet om åpning vil bli et viktig tema i norsk politikk fram mot landsmøtene neste vår og stortingsvalget neste høst.

– Det vil være det neste Stortinget som i 2010 tar stilling til hvilke områder i nord som eventuelt skal åpnes for olje- og gassvirksomhet. Konsekvensene ved et uhell i dette viktige matfatet er etter vår mening for store til at vi kan ta sjansen, sier Haga.

Bellona-jubel

Nestleder Marius Holm i Bellona er meget glad for de sterke signalene fra Senterpartiet.

– Men det spørs om det er nok at SV, KrF, Venstre og Senterpartiet går imot oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er stortingsvalg neste år, og vi er særlig spente på hva Høyre kommer til å gå inn for, sier Holm til NTB.

Bellona har et håp om at Høyre vil endre sin i utgangspunktet positive holdning til oljeutvinning i de aktuelle områdene.

Lokal kamp

– Motstanden er stor lokalt, og jeg skal like å se den partilederen som i et valgår kommer til Lofoten og toner flagg til fordel for oljeindustrien, sier Holm.

Men Høyres energipolitiske talsmann Ivar Kristiansen avviser at partiet kan komme til å endre mening.

– På seks-sju år er norsk oljeproduksjon redusert med en tredel. Tempoet må opp, og jeg har full tillit til at det lar seg gjøre å kombinere dette med hensynet til miljøet og fiskerinæringen, sier han til NTB.

– Nå må oljeselskapene komme på banen. De må innse at opinionen i nord må vinnes dersom det skal bli noe av oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Kristiansen. (©NTB)

Se også: Oljemotstand i Nord-Norge øker
– Seismikkforskningen har vært stuntpreget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.