ROMFART

Søppel fra raketter og satellitter truer de viktige delene av rommet utenfor jorden

Stadig flere fragmenter fra ting vi har skutt opp i bane rundt jorden, og som stadig kolliderer til nye fragmenter, øker risikoen for de operative satellittene.

Rannveig Færgestad er stipendiat ved NTNUs institutt for konstruksjonsteknikk og er mer enn vanlig interessert i romfart.
Rannveig Færgestad er stipendiat ved NTNUs institutt for konstruksjonsteknikk og er mer enn vanlig interessert i romfart. Foto: Odd Richard Valmot
16. juni 2022 - 20:00

 – Du er opptatt av å krasje ting, du, Rannveig Færgestad?

– Det er jo kun ved å krasje ting at vi skjønner hva som skjer når de krasjer, forklarer hun.

For de banene rundt jorda hvor vi har et raskt økende antall satellitter, er et stadig farligere sted. Et enormt antall små og store fragmenter, altså romsøppel, farer rundt i baner rundt jorda i hastigheter som i snitt er syv kilometer i sekundet – syv ganger raskere enn en geværkule. Om wt slikt fragment treffer, går den gjennom de aller fleste satellitter. Selv den internasjonale romstasjonen kan komme i trøbbel, selv om den er utstyrt med avansert panser mot slikt.

– Hvor havner disse bitene? Og hva annet kan de treffe? spør Færgestad.

Rundt 35.000 store fragmenter på over ti centimeter følges med radar fra jorden, slik at mange satellitter kan gjøre en unnamanøver. De mindre er det verre med. Og dem er det fryktelig mange millioner av.

Det er dette stipendiat Rannveig Færgestad ved NTNUs institutt for konstruksjonsteknikk jobber med i deres Structural Imact Lab. Her arbeider de med biler, bygg, rørledninger og annet som kan få seg en skikkelig trøkk, i tett samarbeid med industrien. Men det er utfordringen i verdensrommet som opptar henne mest. Hva er vel mer interessant enn hypersonisk støtlast og sikkerhet i verdensrommet?

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.