T2

Sony lanserer nye projektorer

Rimeligere inngangsbillett til 4K i hjemmekinoen.

VPL-VW500ES: Linsen består av 13 elementer i glass og ett element i plast.
VPL-VW500ES: Linsen består av 13 elementer i glass og ett element i plast. Bilde: Watt
12. sep. 2013 - 15:28

Berlin: Sony lanserte to meget spennende hjemmekinoprojektorer under årets IFA-messe.

Selv om flatskjermene vokser i størrelse fra år til år, er det fortsatt projektoren som regjerer i dedikerte hjemmekinoer. Den åpenbare grunnen er at man ønsker seg et stort bilde, og med en projektor kan man projisere bilder i denstørrelsen man ønsker, innenfor rimelighetens grenser selvsagt.

De fleste medprojektorer velger et lerret på 80 tommer eller mer. Ser man hva en flatskjerm på over 80 tommer koster, så skjønner man at det også er en økonomiskoppside å gå for en projektor.

Test av Epson EH-TW9000W: Knallgod trådløs projektor

To modeller

Sony er blant de fremste på markedet for projektorer, og under IFA lanserte de to nye modeller for hjemmemarkedet: Modellene heter VPL-HW55ES og VPL-VW500ES.

Den førstnevnte modellen er en full-HD-modell med 3D-støtte som avløser fjorårets modell VPL-HW50. Vi testet denne modellen i fjor, og den sto frem som en favoritt blant deprojektorene med oppnåelig prislapp.

Den andre modellen, VPL-VW500ES, er en ny 4K-projektor. Den skal ikke avløse noen, men blir en rimeligere inngangsbillett til 4K i hjemmekinoen enn storebror VPL-VW1000ES. Den kostet rundt 155.000 kroner, mens den nye modellen vil havne på ca 10.000 euro eller 80.000 kroner.

VPL-HW55 leverer en lysstyrke på 1700 lumen og er oppgitt med en kontrast på 120000:1. Dette er en økning på 20% sammenlignet med forgjengeren.Kjølesystemet er oppgradert og Sony oppgir nå levetiden på pæren til 5000 timer.

Det som gjør VPL-HW50 og nå VPL-HW55 så spesielle er bildemotoren Reality Creation som makter å gi det projiserte innholdet større skarphet og flere detaljer uten å introdusere for mye artefakter. Denne teknologien er henter fra nettopp VPL-VW1000ES. Teknologien er også å finne på de beste flatskjermene til Sony.

Test av BenQ W1060: Perfekt projektor til fotball

Ulik optikk

Mange entusiaster drømmer om å få en 4K-projektor inn i hjemmekinoen. Med VPL-VW500ES er drømmen nærmere enn hva tilfellet var med VPL-VW1000ES. Vi skal være de første til å innrømme at 80.000 kroner er mye penger, men det er fortsatt langt rimeligere enn en stor 4K-flatskjerm, og for å være helt ærlig har 4K fra VPL-VW1000ES imponert oss mer enn flatskjermer med 4K. Det kommer nok mye av størrelsen på bildet. I hjemmekinoen er 84 tommer regnet som lite.

Hva skiller så VPL-VW500ES fra VPL-VW1000ES?

Den største innsparingen er gjort på optikken.

Optikken på VPL-VW1000ES veier hele 2.3 kilo og består av 18 glasselementer.

På VPL-VW500ES er vekten redusert til 0.88 kilo. Linsen består av 13 elementer i glass og ett element i plast. Til tross for dette fremstår VPL-VW500ES med en overbevisende skarphet, så Sony vet åpenbart hva de gjør når de setter sammen linser.

Selve kabinettet er redusert i omfang, noe som gjør at den oppgitte støyen er litt høyere på denne modellen. Det er fortsattsnakk om en meget stillegående projektor. Støynivået er oppgitt til 26dB.

VPL-HW55ES: En full-HD-modell med 3D-støtte.
Selve kabinettet er redusert i omfang, noe som gjør at den oppgitte støyen er litt høyere på denne modellen. Det er fortsattsnakk om en meget stillegående projektor. Støynivået er oppgitt til 26dB. VPL-HW55ES: En full-HD-modell med 3D-støtte. Watt

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Test av Optoma HD230X: Ypperlig til stuekino

Test av Mitsubishi HC4000: Projektor bygd for kinorom

Vi tester seks smarte TV-er i mellomklassen

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.