MOBIL

Sony har lansert ny toppmodell

Xperia Z har superspesifikasjoner og tåler vann.

8. jan. 2013 - 09:06
Vis mer

At Sony hadde en monstertelefon med masse kraft og femtommers skjerm på vei, har vært en gjenganger på ryktebørsen helt siden i sommer, og i Las Vegas i natt ble den endelig sluppet løs offisielt.

Sonys nye toppmodell heter Xperia Z, og byr på mer kraft og funksjoner enn noen annen Sony-telefon til nå.

Diger skjerm med full HD

I disse tider er det mye fokus på både skjermstørrelse og skjermoppløsning, og vi aner at Sony tilfredsstiller forventningene med Xperia Z - denne har som antatt en fem tommers skjerm med 1080p-oppløsning. Dette gir en oppløsning på småpene 441 PPI, så her trenger du ikke bekymre deg for skarpheten.

Skjermtypen er forøvrig LCD, med Sonys Mobile Bravia Engine 2-teknologi. Sistnevnte skal gi bedre og mer naturtro farger når du ser på film og bilder, og vi vet fra tidligere telefoner vi har prøvd at denne utgjør en klar forskjell. Denne krever litt ekstra strøm, og kan deaktiveres i innstillingsmenyen.

LES OGSÅ: Full HD blir 2013-trenden

Muskelmasse

For å drive en Android-telefon med denne skjermoppløsningen trenger du kraft. Masse kraft. Og det får du.

Systembrikken i telefonen er den samme som står i LG Optimus G, altså Qualcomms APQ8064 (Snapdragon S4 Pro). Dette betyr at du får fire Krait-prosessorkjerner (28 nm) som yter 1,5 GHz hver.

I tillegg får du grafikkbrikken Adreno 320, som er det heftigste Qualcomm har å by på på grafikkfronten per i dag.

Arbeidsminnet er på 2 GB, noe som ser ut til å bli den nye standarden i toppmodeller.

Lynraskt internett

I likhet med Nokia Lumia 920 har Sony Xperia Z fått på plass Qualcomms MSM9215-brikke, som betyr at du får den samme, fembånds LTE-støtten her.

Det betyr kort fortalt at du kan bruke telefonen i det norske LTE-båndet, og dermed oppnå skyhøye internetthastigheter gjennom mobilnettet.

LES OGSÅ: Alt du trenger vite om LTEXperia Z kommer i sort, hvit og lilla.

Lovende kamera

Sony har bevist gang på gang at de har peiling på hvordan man lager et bra mobilkamera, og i den kommende toppmodellen finner du selskapets Exmor RS-bildesensor.

Denne er bakbelyst, og gjør det dermed enklere å ta greie bilder i dårlig belysning.

Brikken er også den første som kommer med HDR-støtte for video.  HDR-teknikken innebærer at du kombinerer informasjonen fra flere eksponeringer, og setter den sammen til én, noe som minsker sjansen for at resultatet blir under- eller overeksponert. Du får også vesentlig mer informasjon i mediefilen, noe som kommer godt med når du skal etterredigere videoen.

Kameraet tar forøvrig stillbilder i en maksoppløsning på 13 megapiksler, og filmer i 1080p med en hastighet på 30 fps.Sony er like detaljfokuserte som alltid.

Minnekort

Sony slapp i fjor løs en toppmodell uten minnekortstøtte, noe som en liten stund så ut til å bli en trend hos de store mobilprodusentene. Den alarmen kan trolig avblåses, etter at de fleste toppmodeller på Android-fronten nå har gått tilbake til å støtte minnekort. Dette gjelder også Xperia Z.

Internminnet er ellers på 16 GB.

Seiglivet batteri

Ifølge Sony skal batteriet i Xperia Z holde til hele 14 timer tale i 3G-nettet, noe som er godt over snittet. Enda mer imponerende er hviletiden, som er oppgitt til opp mot 550 timer - dobbelt så mye som normalen.

Hviletiden forutsetter imidlertid at du bruker Sonys "Stamina-mode", som er en hardbarket batterisparemodus som deaktiverer batterikrevende apper når skjermen er avslått.Til tross for spesifikasjonene er telefonen kun 7,9 mm tykk.

Vanntett (!)

Sony imponerte oss stort da de i fjor kom med en vanntett Android-telefon helt uten kompromisser - Xperia Acro S. I år gjentar de bragden med Xperia Z.

Den er riktignok "bare" IP57-sertifisert, som betyr at støvkorn kan trenge inn i maskineriet, men den tåler fremdeles å ligge én meter under vann i opp til 30 minutter.

Vi kan ikke annet enn å glede oss over at Sony åpenbart har tenkt å holde seg til vanntette toppmodeller, da man i Norge støtt og stadig møter på regnvær, sludd og annet værrelatert spetakkel.

Snarlig butikklansering?

Det er foreløpig ikke helt klart når Xperia Z vil være i butikkene  her til lands, men om produsenten følger i samme spor som tidligere år kan du forvente å få tak i et eksemplar iløpet av mars.

Telefonen vil innledningsvis bli sluppet med Android 4.1.2, men en oppdatering til 4.2 skal ifølge Sony være rett rundt hjørnet.

PS! Sony lanserte også Xperia ZL i natt. Dette er i bunn og grunn samme telefon som Xperia Z, men den er ikke vanntett (og blir trolig ikke lansert i Norge.)

MER FRA CES:

To monstertelefoner fra Huawei

Nvidia lanserer spillmonster

Slik blir gadget-utviklingen i 2013 (tu.no)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.