KARRIERE

Sommervikarene skjerper seg

SOLSYKE: Det kan være fristende å skulke sommerjobben når man heller vil sole seg, men i år er arbeidsmarkedet for tøft til det.
SOLSYKE: Det kan være fristende å skulke sommerjobben når man heller vil sole seg, men i år er arbeidsmarkedet for tøft til det. Bilde: Colourbox.com
Julie R. Andersen
6. juli 2009 - 10:10

Ifølge bemanningsbyrået Adecco er årets sommervikarer mer innsatsvillige enn på lenge. Tidligere ville en hetebølge ført til skulking, såkalt solsyke. I år har holdningene endret seg.

Mindre kresne

- Ungdommene har tatt innover seg at det er vanskeligere å få sommerjobb, for ikke å snakke om fast jobb. Vi møter færre som stiller skyhøye krav, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.

Hvert år er Adecco i kontakt med flere tusen ungdommer som vil ha jobb. I år har ungdommens holdninger endret seg, ifølge Johnsen.

- Ungdommenes holdninger har endret seg merkbart siden i fjor. De er mindre kresne på hvilke jobber de vil ha, og de er mye mer skjerpet og pliktoppfyllende, sier Øwre-Johnsen.

Færre solsyke

Han mener det er grunn til å vente mindre fravær på fine soldager denne sommeren.

- Det er konkurranse om jobbene nå, og færre sommervikarer vil trolig falle for fristelsen til å melde seg syke når sola skinner.

De som har fravær konsentrert om helger og de beste soldagene, kan fort få et dårlig rykte på arbeidsmarkedet, advarer Øwre-Johnsen.

Ansvar

Adecco har samtaler med unge jobbsøkere for å forklare regler om ansvar, arbeidstider og fravær. For mange er sommerjobben det første møtet med arbeidslivet, og overgangen kan bli vanskelig.

Adecco har også jevnlige samtaler med arbeidsgiverne for å sjekke hvordan det går med de nye vikarene.

- I fjor måtte vi følge mange opp og sjekke grunnleggende ting som at de møter presis når arbeidsdagen begynner. I år er holdningene annerledes, de skjønner at de må vise at de både vil og kan jobbe, sier Adecco-sjefen.

Les mer om: