NATURVITENSKAP

Som et nytt liv

I syv år har han brukt et analogt apparat. Det siste året har han lyttet med digital teknologi i ørene. En "gammel verden" åpnet seg på ny for pensjonert sivilingeniør Bjørgulv Løyland (81).

– Det var fantastisk å få de nye, digitale apparatene. Det var som å få et nytt sosialt liv. Digitalapparatene er mye bedre tilpasset mine behov, sier Løyland fornøyd.

Nå sitter han sammen med barnebarnet Ola og får servert hele ønskelista til Julenissen, uten å gå glipp av en eneste Lego-bit.

De gamle analoge høreapparatene var til god hjelp da hørselen sviktet for åtte år siden. I syv år brukte han analoge apparater fra Danavox. Det var en omfattende vurdering og testing før han endte opp med akkurat denne leverandør. Apparatene gjorde det mulig å føre normale samtaler og høre lyder som han ikke hadde hørt på en stund. Men under TV-titting, radiolytting, teaterbesøk og i store forsamlinger, følte han seg fortsatt utenfor.

Matrise

I fjor fikk han sin lege og hørselsspesialist til å plukke ut tre ulike høreapparater, og satte dem på ingeniørers vis opp mot hverandre ut fra en del kriterier: De skulle være digitale, mulige å putte inn i øregangen, være av god kvalitet, lette å vedlikeholde, ha regulerbar styrke, teleslynge og mest innrettet for tale. Batterilevetid var også viktig.

– Jeg endte opp med Oticon Syncro. Det beste var å kunne være i store forsamlinger og føre en normal samtale uten at all lyd fra omgivelsene forstyrret og lagde et inferno av sus. Mikrofonen i apparatene er mer retningsstyrt for å unngå for mye lyder fra omgivelsene.

Apparatene er nøye tilpasset Løylands spesielle behov. Omfattende hørselstester gjennomføres for å rette apparatet inn mot de frekvensområder han har mest problemer med.

– Jeg fikk råd fra Hørselshemmedes Landsforbund om ikke å ta til takke med det første og beste, men prøve forskjellige typer og få dem skikkelig tilpasset, sier han.

Løyland vegret seg noe med å innrømme at han begynte å høre dårlig. men en opplevelse for noen år siden gjorde det lett å bestemme seg. På besøk i hjembygda, ble han vitne til at kona og døtrene til en eldre mann satt i samme rom og baktalte ham, uten at mannen hadde en anelse om hva som ble sagt.

– Det var skrekken, det ville ikke jeg oppleve!

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.