KRAFT

Solsatsing gir hett jobbmarked i Narvik

BILLIGERE: Solceller integrert i bygningsfasader, som her på Elektrobygget
på NTNU, kan bli enda mer aktuelt når SGS begynner å produsere rimeligere
silisium for solcellefabrikantene.
BILLIGERE: Solceller integrert i bygningsfasader, som her på Elektrobygget på NTNU, kan bli enda mer aktuelt når SGS begynner å produsere rimeligere silisium for solcellefabrikantene. Bilde: NTNU
Mona Strande
21. sep. 2006 - 15:11

Skolen har utdanningsretninger som passer.

- Den tekniske høgskolen satser på utdanninger som er skreddersydd for oss. Vi trenger mange operatører og ingeniører, og mener vi kan rekruttere alle vi trenger fra Narvik-området, sier Jon Andre Løkke, "investor relation officer" i REC.

Øker med 180 MW

Solcellefabrikken i Narvik åpnet i 2003, og har i dag rundt 100 ansatte. I løpet av to år skal de utvide med ytterligere 175 ansatte.

Og det trengs, for kapasiteten skal også øke enormt: I dag produserer REC Scancell 45 MW, men innen 2008 skal produksjonen være økt til 225 MW.

- Målet er å bygge opp en fabrikkenhet som virkelig kan overleve og konkurrere internasjonalt på lang sikt. Det betyr rett og slett at vi må vokse kraftig veldig fort, sier Løkke.

Satser riktig

Han mener Høgskolen i Narvik satser veldig riktig i forhold til hva REC trenger av fagfolk.

- Selv om vi har færre ansatte enn våre konkurrenter, har vi en mye høyere andel ingeniører enn de vi sammenligner oss med. Da er det flott å ha så mye kompetanse lokalt, sier Løkke.

Høye mål

REC anser seg som ledende i verden på produksjon av silisium og wafere.

- Nå ønsker vi å bli blant de største også på celler og moduler, sier Løkke.

Wafere er de løvtynne skivene av solcellesilisium som etter kjemisk behandling og tilpassing blir en celle. Flere slike solceller satt sammen utgjør en modul, eller et solcellepanel.

Og en rask utvikling ser ikke usannsynlig ut.

Kartlagte ressurser

I dag leverer REC stort sett i Europa, så markedene som gjenstår er fortsatt store. I tillegg har REC allerede problemer med å få levert nok i forhold til kundenes etterspørsler, så nye ansatte vil være en god investering.

De har ennå ikke utlyst noen av de 175 stillingene, men den prosessen begynner snart.

- Vi har kartlagt ressurser, og vet vi har tilgang på de folkene vi trenger i Narvik-området. Det er ikke lenge før vi begynner prosessen med å få nye arbeidstakere på plass, sier Løkke.

Også i USA

Samtidig satser REC stort ved fabrikken i Butte i Montana, USA. Her har bedriften bestemt seg for å investere over 50 millioner amerikanske dollar.

Disse pengene skal brukes til å øke kapasiteten for produksjon av silangass og silisium, og å modifisere nesten en tredjedel av alle reaktorene i fabrikken. Sammen skal disse tilakene hjelpe både på kapasiteten og produksjonskostnadene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.