INDUSTRI

Solgte Boeing-informasjon til Kina

Dongfan Chung flyttet til USA i 1962, og jobbet blant annet med Rockwells B1-program. Det strategiske bombeflyet ble satt i tjeneste i 1986 og brukes fortsatt av USAF.
Dongfan Chung flyttet til USA i 1962, og jobbet blant annet med Rockwells B1-program. Det strategiske bombeflyet ble satt i tjeneste i 1986 og brukes fortsatt av USAF. Bilde: Boeing
10. feb. 2010 - 14:40

Dongfan «Greg» Chung (73) ble mandag dømt til 15 års fengsel for industrispionasje, skriver Los Angeles Times.

Den Taiwan-fødte ingeniøren er amerikansk statsborger og jobbet i Rockwell International fra 1973 til 2006. Fly- og rakettavdelingen ble kjøpt opp av Boeing i 1996.

Dette gamle bildet viser Dongfan «Greg» Chung. Luftfartsingeniøren jobbet på fabrikken i Huntington Beach, like sør for Los Angeles. Foto: Scanpix HO

Stort arsenal

Ifølge den amerikanske påtalemyndigheten skal Chung ha levert informasjon om et bredt spekter av amerikanske våpen til Kina i over tre tiår.

Han skal ha jobbet på oppdrag fra kinesiske myndigheter/kinesisk fly- og romfartsindustri siden 1979.

Materialet han er dømt for å ha levert fra seg, dreier seg blant annet om tekniske manualer for det strategiske bombeflyet B-1B Lancer, kampflyet F-15, bæreraketten Delta IV, romferge-radarantenner og transportflyet C-17 Globemaster III, som for øvrig også Norge benytter:

Nå kommer det norske gigantflyet

Kinesisk kampfly tar USA på senga

250 tusen sider

73-åringen ble dømt for spionasje i fjor og mandag ble straffeutmålingen gjort ved distriktsdomstolen i Santa Ana, California.

Da tjenestemenn fra FBI og Nasa gjennomsøkte Chungs bopel i Orange, California i 2005, fant de over 250 000 sider med tekniske dokumenter tilhørende Boeing/Rockwell, samt en del underleverandører.

Chung har hele tiden hevdet at materialet skulle brukes til å skrive en bok.

Tror Kina vinner det neste romkappløpet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.