IT

Solformørkelsen kan ødelegge mobilkameraet ditt

Sony advarer.

Solformørkelsen fredag kan sees over hele Norge, men du må passe deg for å rette kameraet mot solen om du ikke har riktig filter foran objektivet.
Solformørkelsen fredag kan sees over hele Norge, men du må passe deg for å rette kameraet mot solen om du ikke har riktig filter foran objektivet. Bilde: Colourbox
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
19. mars 2015 - 21:06

Fredag er en spesiell kosmisk dag, med en solformørkelse som kan sees i hele Norge. På Svalbard vil sågar solformørkelsen være total drøye ti minutter over klokken 11 fredag.

Må ha filter

Men å ta bilder av solformørkelsen med mobilen bør du akte deg for.

– Uten det riktige tilbehøret til å beskytte bildesensoren mot sollyset kan sensoren bli skadet. Uansett hvilken type kamera man bruker til å ta bilder av solformørkelsen skal man montere et spesielt solfilter foran objektivet for å ikke gi øyenskader når man ser på skjermen eller gjennom søkeren, sier Hung Uhé Tang, ansvarlig for produkttrening hos Sony i Norden, til meremobil.dk.

Les også: Norsk 360-video fikk 800.000 visninger på Youtube - se klippet

Ikke bruk solbriller

Selv om solen er 99 prosent dekket av månen kan den resterende prosenten være nok til å gi skader både på øynene og bildesensoren i kameraet, advarer Sony.

Og hvis du vil se på formørkelsen med det blotte øye må du også passe på å beskytte øynene. Solbriller gjør ikke nytten. Ei heller 3D-briller.

– Du kan heller ikke bruke kameraer eller kikkerter. Sveisebriller er oftest heller ikke gode nok, da de ikke filtrerer nok av det intense sollyset vekk. Du skal simpelthen ha spesialdesignede briller eller solfiltre for å være på den sikre siden, sier øyenlege Jan Ulrik Prause til videnskap.dk.

Les også:

Med denne hjelmen kan du navigere, se bak deg, høre på musikk og snakke i telefonen

Nå kommer 360-kameraene

I 1994 var teknologien tiltenkt enkle hodesett. Nå skal den gjøre hele verden smartere  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.