OLJE OG GASS

Solberg: Målet er full elektrifisering på Utsirahøyden

– Veldig god klimaeffekt, sier statsministeren.

Målet er full elektrifisering på Utsirahøyden, sier Erna Solberg. Her fra dagens klimadugnad-arrangement i Oslo rådhus.
Målet er full elektrifisering på Utsirahøyden, sier Erna Solberg. Her fra dagens klimadugnad-arrangement i Oslo rådhus. Bilde: NTB scanpix
13. mars 2014 - 13:21

– Utgangspunktet vårt er full elektrifisering, men at det ser ut til at det kanskje må komme i to faser. Vi kommer tilbake med våre anbefalinger når Oljedirektoratet er ferdig med sin behandling av saken, sier Solberg til NTB.

– God klimaeffekt

– En full elektrifisering vil gi veldig god klimaeffekt, men selvsagt er det også et spørsmål om kostnader, understreker hun.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) avviser at det er for sent for Stortinget å stille krav om full elektrifisering når den såkalte Plan for utbygging og drift (PUD) legges fram til neste år.

– Det er ikke noe tog som er gått, sier han.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) legger til at prosessen regjeringen legger opp til, er helt i tråd med praksis i slike saker.

– Oljedirektoratet jobber nå med å gjennomgå tallene som er kommet. Stortinget vil behandle saken når plan for utbygging og drift er klar. Dette er den samme prosessen som Stortinget har hatt i 40 år. Vi er opptatt av en god og ryddig saksbehandling, men trenger mer fakta på bordet, sier hun.

LEDER: Uavhengig gransking kan rydde opp i elektrifiseringsdebatten

Venstres krav nummer 1

Elektrifisering av alle feltene på Utsirahøyden i Nordsjøen er det fremste klimakravet til regjeringen fra støttepartiet Venstre.

– Det er på høy tid at virkeligheten siger inn over Olje- og energidepartementet: Det er flertall på Stortinget for full elektrifisering av Utsira, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Lederen av Stortingets energi- og miljøkomité fremmer nå fem konkrete klimakrav til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet. Øverst på lista står elektrifisering av hele Utsirahøyden.

– Regjeringen har forpliktet seg til å forsterke klimaforliket, etter press fra Venstre. Å ikke elektrifisere hele Utsirahøyden, og dermed øke utslippene, er ikke å forsterke forliket, men tvert om å svekke det, sier Elvestuen.

Les også:

– Enten har Lien gjort en slett jobb, eller så gambler Statoil

SV og KrF vil la Statnett bygge offshore-nettet

Her er Tord Liens forklaring på at Utsira-prisen gikk fra 9 til 16 mrd. på ett år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.