OLJE OG GASS

Solberg: Gass er et klimavennlig alternativ til kull

Norsk oljevirksomhet sentral for å kutte utslippene av klimagasser i Europa, mener statsministeren.

Statsminister Erna Solberg (H) mener norsk gass er viktig for å begrense bruken av kull, og for å sørge for energisikkerhet på dager hvor fornybare kilder som vind og sol ikke dekker behovene.
Statsminister Erna Solberg (H) mener norsk gass er viktig for å begrense bruken av kull, og for å sørge for energisikkerhet på dager hvor fornybare kilder som vind og sol ikke dekker behovene. Bilde: NTB scanpix
9. apr. 2014 - 15:32

– Jeg mener det fortsatt er viktig at vi utvinner våre olje- og gassressurser i Norge. Alternativet er ikke at alle andre lar være å gjøre det, men at noen andre, som har enda større utslipp, fyller de områdene, sa Solberg.

– Alternativet er kull

Hun fikk i Stortingets spørretime onsdag spørsmål fra SV-leder Audun Lysbakken om hun stiller seg bak uttalelsene olje- og energiminister Tord Lien (Frp) ga til NTB tirsdag.

Lien avviste da SVs forslag om frys i oljeleting og slo fast at en viktig del av hans jobb er å sørge for at de økonomisk drivverdige olje- og gassressursene på norsk sokkel kommer opp.

Solberg viste til at gass er viktig for å begrense bruken av kull, og for å sørge for energisikkerhet på dager hvor fornybare kilder som vind og sol ikke dekker behovene.

– Den største utfordringen er at alternativet til gass kommer til å være kull, som vil gi betydelig større utslipp, sa statsministeren.

Hele beregningsmodellen kan være feil: Den farligste klimagassen måles ikke

Klart svar

SV foreslo denne uken å stanse planene om å lete etter olje i 61 nye områder inntil Stortinget har tatt en grundig debatt om hvordan Norge skal forholde seg til den siste rapporten fra FNs klimapanel. Rapporten blir lagt fram søndag.

Ifølge lekkasjer fra FN-rapporten i Aftenposten må en stor del av dagens kjente reserver av kull, gass og olje bli liggende i bakken om man skal kunne nå togradersmålet. Målet dreier seg om å unngå global oppvarming på mer enn to grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

SV fikk tirsdag et klart svar fra Lien, som mener et slikt tiltak vil få store følger for norsk sysselsetting, økonomi og velferd.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

– Det å stanse aktiviteten og letingen etter olje og gass og ikke opprettholde produksjonen på norsk sokkel er et gigantisk og ekstremt kostbart bomskudd, sa han.

Les også: Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft

Usikker på 2020-mål

Statsminister Erna Solberg er også usikker på om Norge vil nå målet om at utslippene fra olje- og gassektoren skal være lavere i 2020 enn i dag.

– Om vi klarer det til 2020, er jeg ikke sikker på i dag. Men over tid skal vi ha lavere utslipp. Det viktigste virkemiddelet er kombinasjonen av CO2-avgift og kvotepris, sa Solberg i Stortinget.

Hun erkjente imidlertid at lave kvotepriser er et problem.

– At kvoteprisen er for lav, er en utfordring som fører til at vi ikke får utløst de teknologiske nyvinningene vi hadde håpet på og ønsket for å få til utslippsreduksjoner, sa hun.

Les også:

12 karbonfangstanlegg er i drift. 9 nye er under bygging, 39 under planlegging

Dette er verdens største subsea-utbygging

Huldra kunne produsert til 2015. Nå blir den stengt ned  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.