OFFSHORE

Snøhvite storkontrakter i nord

Anders J. Steensen
23. mai 2003 - 08:00

Kontrakter for rundt 5 milliarder kroner er hittil tildelt norske bedrifter i forbindelse med utbyggingen av Snøhvit-feltet.

Av dette utgjør innkjøp i Nordland, Troms og Finnmark, nærmere en milliard kroner. Bedrifter i Hammerfest alene har sikret seg kontrakter for mer enn 700 millioner.

Opprinnelig ventet Statoil at lokale leveranser skulle utgjøre rundt 600 millioner.

- Dette beviser at nordnorske leverandører er konkurransedyktige og tilfredsstiller internasjonale kvalitetskrav, sier industrikoordinator Halvor Engebretsen i Statoil.

Den største enkeltkontrakten på norske hender er undervannsproduksjonssystemene som skal leveres av ABB Offshore Systems. De resterende kontraktene er mye bundet til områder hvor norske selskaper er konkurransedyktige - innen bygg og anlegg. Planering, bygging av tunneler, betongarbeider osv.

Forsatt muligheter

De mest prestisjetunge oppdragene har likevel havnet i Tyskland og Spania. Prosjektering av selve prosessanlegget og bygging av dette gjøres i München og hos Dragados i Cadiz.

I dette tilfellet hadde ikke norsk industri mulighet for å konkurrere. Men det finnes lyspunkter. ABB skal levere styrings- og alarmsystemene for anlegget. Kontrakten er verd mer enn 120 millioner kroner.

Fantoft Process AS skal levere prosessimulatoren som skal brukes til opplæring av operatører og til å etablere best mulige driftsforhold i LNG-anlegget.

Selv om innkjøpene til prosessanlegget gjøres fra Tyskland, drypper det noe på norske bedrifter.

Stavangerbedriften Tranberg AS skal levere varmekabler for 50 millioner kroner, den største ordren i firmaet historie, og SFF i Sandes skal lever rør og rørdeler.

ABB skal levere temperatur- og trykkmålere.

Fortsatt gjenstår store deler av innkjøpene for prosessanleggene, og norske bedrifter er med og konkurrerer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.