OFFSHORE

Snøhvit-sprekk på 5,8 milliarder

På under et år etter at prosjektet ble vedtatt er kostnadsprekken på nesten 15 prosent.

Statoil hevder at prosjektet fremdeles gir tilfredsstillende lønnsomhet ved en gasspris tilsvarende en oljepris på 135 kroner per fat over hele feltets levetid.

- Vi har gått grundig gjennom utbyggingsprosjektet. Dette arbeidet har redusert usikkerheten i kostnader og prosjektgjennomføring, og vi har nå et godt grunnlag for å gjennomføre prosjektet i henhold til oppdaterte planer, sa konsernsjef Olav Fjell under en pressebriefing i Stavanger fredag den 13.

-Hovedårsaken til kostnadsøkningen er at anleggets kapasitet tidlig ble øket med 30 prosent samtidig som konsekvensene for en slik økning i et stort LNG-anlegg ble undervurdert, sier direktør for Snøhvit Egil Gjesteland.

Statoil skylder på en betydelig vektøkning for landanlegget. I tillegg har kostnadene økt som følge av at skattesaken med det europeiske frihandelsforbundets overvåkningsorgan ESA som utsatte oppstarten av anleggsarbeidet.

Statoil har tidligere vurdert om kostnadsprekken skulle tas fra sikkrhetsmarginen i prosjektet. Ved å øke kostnadsrammene har de valgt å se bort fra denne løsningen.

Dog er det et paradoks at hele prosjektet i sin tid sto og falt med en evetuel skattelette på 600 millioner kroner, som så dannet basis for Bellonas anke til ESA - domstolen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.