ARBEIDSLIV

Snøhvit skaper ingeniør-bonanza

16. jan. 2002 - 07:30

Aetat får daglig 15-20 henvendelser av arbeidssøkende som sier de gjerne vil arbeide på prosjektet. Distriktsarbeidssjef Jan Norstrøm ved Aetat Hammerfest er overveldet over pågangen, etter at Snøhvit-siden ble lagt ut på aetat.no i slutten av november i fjor.

Snøhvits LNG-anlegg blir verdens mest avanserte gassbehandlingsanlegg. Her er ny teknologi og faglige utfordringer som lokker høyt kvalifisert arbeidskraft til verdens nordligste by. Mange av de registrerte er utflyttede finnmarkinger.

Inntil 1500

På det meste vil 1200-1500 personer være direkte tilknyttet utbyggingen av anlegget, mens økningen i det øvrige næringslivet antas å bli på mellom 500 og 700 personer. Rundt halvparten av arbeidskraftbehovet skal dekkes lokalt.

Utbyggingen det største industrianlegg som noensinne er planlagt i Finnmark. Regjeringen forutsetter at landanlegg muliggjør uttak av gass og kjølevann for å utnytte disse energikildene til andre prosjekter i området.

Stortinget skal trolig i løpet av februar behandle regjeringens stortingsproposisjon om utbyggingen, som støttes av både regjeringspartiene, FrP og Ap. - Utbyggingen er viktig for Norge som gasseksportør. Hensynet til miljø og en god forvaltning av petroleumsressursene er etter min mening forent på en god måte, sier olje- og energiminister Einar Steensnæs.

Gassalget i gang

Anlegget skal etter planen startes opp i perioden desember 2005 - oktober 2006. Avtaler er inngått om salg av LNG til kjøpere i USA og Spania. Kontraktene har en varighet på 17-20 år. Ved full produksjon skal anlegget årlig levere 5,67 milliarder Sm3 LNG til markedet. De totale investeringene på Snøhvit er anslått til om lag 40 milliarder 2001-kroner. Operatør for utbyggingen er Statoil.

Integrert i LNG-anlegget bygges et stort gasskraftverk for å dekke Snøhvit-prosjektets behov energi. Anlegget tilknyttes kraftnettet i Finnmark, men har ikke som formål å levere kraft til el-markedet.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.