OFFSHORE

Snøhvit-gassen solgt

18. okt. 2001 - 15:04

Det er Statoil, Norsk Hydro, RWE-DEA, Amerada Hess og Svenska Petroleum som har undertegnet individuelle kontrakter med amerikanske El Paso Global LNG Company og Spanske Iberdrola. Gaz de France og TotalFinaElf skal løfte sin egen gass fra feltet.

Store volum

El Paso Global LNG Company skal kjøpe 2,4 kubikkmeter gass per år, mens Spanske Iberdrola skal kjøpe 1,6 milliarder kubikkmeter årlig. Gaz de France og TotalFinaElfs volumer tilsvarer 1,7 milliarder kubikkmeter årlig.

Statoils andel av de totale volumene er i underkant av 1,3 milliarder kubikkmeter per år. I tillegg selger Statoil 1,7 milliarder kubikkmeter i året på vegne av den norske staten.

Leveransene starter når Snøhvit begynner å produsere, det skjer etter planen høsten 2006. Salgsavtalene strekker seg over 17–20 år.

Hele LNG-kapasiteten

Med disse avtalene har prosjektet sikret avsetning for gassvolumer tilsvarende hele designkapasiteten på LNG-anlegget som skal bygges på Melkøya utenfor Hammerfest.

– Vi har valgt å gå inn på langsiktige avtaler for å sikre nødvendig avsetning og etablere transportløsninger. Dette vil gi prosjektet et forutsigbart teknisk og kommersielt grunnlag og sikre risikohåndteringen, uttaler direktør Otto Granli, som er ansvarlig for gassalg og -skipning i Snøhvit-prosjektet.

Snøhvit-prosjektet har dermed likhetstrekk med andre tunge LNG-prosjekter som krever store investeringer. LNG skal fraktes fra Finnmark med spesialskip til mottakerne i USA og Europa.

Bundet prising

I USA skal Snøhvit-gassen prises i forhold til den til enhver tid gjeldende noteringsprisen. Prisen på gassen til Europa skal knyttes opp mot alternative energiprodukter.

Operatøren Statoil har en andel på 22,29 prosent i lisensen. De andre rettighetshaverne er TotalFinaElf med 18,40 prosent og Gaz de France med 12 prosent. Norsk Hydro har 10 prosent, Amerada Hess 3,26 prosent, RWE-DEA 2,81 prosent og Svenska Petroleum 1,24 prosent. Den norske staten har en andel på 30 prosent som forvaltes av Petoro.

En forutsetning for avtalene er at Stortinget og andre relevante myndigheter godkjenner Snøhvit-prosjektet på de vilkårene lisensen har lagt til grunn.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.