INDUSTRI

Snøen de går på her er helt annerledes enn vanlig snø

Finsk frysesystem lager Sotsji-snø i plussgrader.

Snøen Jørgen Graabak gikk aller først i mål på under mennenes kombinertkonkurranse tirsdag er produsert av finske SnowTek. Systemet kan lage snø i opptil 30 graders varme.
Snøen Jørgen Graabak gikk aller først i mål på under mennenes kombinertkonkurranse tirsdag er produsert av finske SnowTek. Systemet kan lage snø i opptil 30 graders varme. Bilde: AP/NTB scanpix
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
18. feb. 2014 - 13:37

SnowGen-systemet som det finske selskapet SnowTek har levert, har allerede produsert snø i 18 plussgrader.

Kunstsnøen blir brukt i hopp og kombinert-arenaen RusSki Gorki og i alpinsenteret i Roza Khutor.

– Arenaen for kombinert ligger bare 700-800 meter over havnivå, og her er ingen naturlig snø, forteller Hannu Pesonen, daglig leder i SnowTek, fra Sotsji.

De har levert tre systemer til Sotsji som til sammen kan produsere 800 kubikkmeter snø i døgnet.

TUTV:

Gigantisk fryser

Kim Brunila, teknisk direktør i Snowtek, forteller at systemet fungerer som en stor fryser. I prosessen bruker de kun litt natriumklorid.

Han forteller at systemet først produserer såkalt binære snøkrystaller med en diameter på 0,1 millimeter i en isslurrygenerator. Isslurry er en flytende blanding av salt, vann og iskrystaller.

I en separator blir snøen skilt ut fra isslurryen, her vokser også snøkrystallene til en diameter på rundt 1,2 millimeter.

I en separator blir snøen skilt ut fra isslurryen, her vokser også snøkrystallene til en diameter på rundt 1,2 millimeter.Her produserer finske SnowTek snø i mange plussgrader. SnowTek

Les også: Prepper ski med skrape og vinkelsliper

– Rask snø

Systemet knuser ikke snøkrystallene, og de er skarpe. Det gjør at snøen får en fast konsistens, til tross for varmegrader. Snøen har fungert i opptil 30 grader i solen, ifølge Brunila.

– Du kan lage en snøball av denne snøen. Den holder sammen og er fast, sier Brunila til Teknisk Ukeblad.

– Hvordan påvirker den gliden på ski?

– Den er veldig glatt. Vi har hørt at utøverne får veldig god glid på den. Den er forskjellig fra vanlig snø og du må behandle skiene deretter, men denne snøen er veldig rask, sier Brunila.

Konvensjonelle systemer for å produsere kunstsnø trenger temperaturer under null grader for å fungere.

Det finske selskapet samarbeider med kanadiske IceGen, som har levert isslurrygeneratoren. SnowTek har levert teknologi til flere innendørs skianlegg, blant annet skitunnelen i Torsby.

Det finske selskapet samarbeider med kanadiske IceGen, som har levert isslurrygeneratoren. SnowTek har levert teknologi til flere innendørs skianlegg, blant annet skitunnelen i Torsby.Kombinert-arenaen RusSki Gorki ligger bare 700-800 meter over havnivå, og det er ingen naturlig snø her. SnowTek

Les også:

Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem

Tallknusere spår OL-været med pinlig nøyaktighet

Snart kan du trene fra lenestolen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.