BYGG

Snart kåres de beste unge ingeniørene

De må være faglige fyrtårn og ha fremragende lederegenskaper.

9. nov. 2012 - 16:09

Fageksperten

Årets Unge Rådgiver – Fageksperten 
 

 1. Er et faglig fyrtårn og en spydspiss innen sitt område.
 2. Er nysgjerrig og nyskapende.
 3. Løfter faget.
 4. Er en god formidler, har evner til å kommunisere, slik at kunnskapen blir tilgjengelig for andre.
 5. Viser evne til praktisk/kommersiell anvendelse av kunnskapen.
 6. Bidrar til å synliggjøre rådgiverbransjen.

 

Prosjekteringslederen

Årets Unge Rådgiver – Prosjekteringslederen

 1. Har gode lederegenskaper og er god på kommunikasjon.
 2. Har en god forståelse av gjennomføringsmetodikk, arbeidsprosesser og viktigheten av god prosjekteringsledelse.
 3. Har god forståelse av de tekniske fagene og de tekniske utfordringene, og nødvendig samspill mellom dem.
 4. Evner å bruke oppdraget til å videreutvikle selskapet og utvikle prosjektdeltagerne.
 5. Er en god lagbygger.
 6. Er kundeorientert.

Av 7000 ingeniører som bruker tiden på å prosjektere oljeplattformer, veier, industrianlegg, kraftanlegg og bygg landet rundt viser et grovt anslag at nærmere 1500 er 35 år eller yngre.

Blant disse står nå kampen om tittelen "Årets unge rådgiver", en pris som Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF, hvert år deler ut på sin høstkonferanse, som i år skjer tirsdag 13. november.

Prisen går til yngre ingeniører som har markert seg som spesielt dyktige, langt ut over hva man kan forvente med den begrensete erfaringen de har.

Det er mulig å konkurrere i to klasser, den ene er kalt "Fagllig fyrtårn" en andre er "Prosjekteringslederen". Kriteriene er strenge, se faktabokser.

Utsiling i flere trinn

Det er bedriftene som selv vurderer om de har kandidater de mener kan være med i konkurransen.

Etter denne første vurderingen og silingen sender bedriftene sine forslag inn til RIF sentralt. En jury bestående av to erfarne rådgivere, administrerende direktør i RIF og ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad vurderer så hvem som fortjener å bli kåret til Årets unge rådgiver - juryen kan også velge å ikke kåre noen til hederstittelen. Informerte kilder melder at det i år blir kåring.

Etter den første bedriftsinterne silingen fikk juryen i år presentert ni kandidater fra Asplan Viak, Erichsen & Horgen, Multiconsult, Rambøll og ÅF Norge.

De ni ingeniørene har stor variasjon i faglig bakgrunn og arbeidsområder. Her er marine konstruksjoner representert, lys, brannsikkerhet, inneklima og energi, miljøkartlegging, prosjekteringsledelse, prosessteknikk og livsløpanalyser.

Juryen kom etter hvert frem til at fire skilte seg ut i et finaleheat. Disse er, i alfabetisk rekkefølge: Anders-Johan Almås fra Multiconsult, Erik Ryttervoll Kvamshagen fra Rambøll, Arnkell Jonas Petersen fra Erichsen & Horgen,  og Erlend Eithun Aasheim fra Multiconsult.

Les også: Nå kan du sjekke ingeniørlønna

Her er Norges rikeste ingeniører  

Finalistene

Anders Johan Almås er utdannet inne bygg og arbeider med bygningsfysikk, energi og klimatilpassning. Ved siden av arbeidet som rådgiver hos Multiconsult er han i ferd med å avslutte et doktogradsarbeide i samarbeid med Sintef Byggforsk og NTNU.

Han karakteriseres som en spydspiss innen bærekraftige bygninger og han evner også å formildle tungt faglig stoff til legfolk, blant annet på NRK.

Erik Ryttervoll Kvamshagen er utdannet innen bygg ved NTNU og Univeristy of Newcastle upon Tyne. Han har uvanlig raskt avansert fra mindre prosjekter til å lede milliardprosjekter.

Han har fremragende lederegenskaper både faglig og sosialt og han får lett med seg både kolleger og kunder. Kvamshagen har spilt en viktig rolle i utviklingen av Rambølls internasjonale prosjektgjennomføringsmodell. Han evner på en utmerket måte se de tekniske fagene i en markedsmessig og økonomisk sammenheng.

Arnkell Jonas Petersen utdannet seg først som blikkenslager før han tok en masatergrad på innendørs klima ved Aalborg Universitet i Danmark. Kombinasjonen håndtverksutdannelse og universitetsutdannelse er velegnet i rådgiverbransjen.

Petersen har en særdeles god forståelse for de tekniske systemene i et bygg. Han har vært med å utvikle bransjens mest brukte verktøy for beregning av inneklima og energibruk. Han har faglig lederansvar hos arbeidsgiveren og han har goså bidratt med utfordrende FoU-prosjekter.

Erlend Eithun Aasheim har fremragende forståelse innen dynamiske laster, dynamisk respons og elementmetode, og han evner å omsette teoretisk forståelse til praktisk bruk. Han har tatt metoder i bruk for beregning av laster som tidligere ikke har vært brukt på denne måten, og dermed vist at gjeldene beregninger ikke har gitt korrekte resultater.

Han har også bidratt til helt nye jordskjelvanalyser som har fått konsekvenser for prosjektering av tyngre betongkonstruksjoner. Aasheim har også meget gode enver til å kommunisere vanskelig stoff, både til kolleger og kunder.

Les også:

Derfor øker siviløkonomene lønnen mer enn sivilingeniørene

– Arbeidsgivere, her er 100 høyt utdannede kvinner

Ingeniørstudentene skal få bedre utstyr

Her er studentenes drømmejobber  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.