Snart kan mobilen lades med flydrivstoff

Brenselcelle opererer i romtemperatur.

Snart kan mobilen lades med flydrivstoff

Nye batteriteknologier og telefonkiosker med ladestasjoner er noen svært få av de siste nyvinningene som kan øke tilgjengeligheten for energi til våre små krafthungrige dingser.

Nå har Forskere ved Universitetet i Utah utviklet en brenselcelle som egner seg til å lade bærbar elektronikk, sensorer og generelt tilføre elektrisitet utenfor kraftnettet.

I stedet for hydrogen, bruker brenselcellen et militært flydrivstoff. Det skal bære med seg flere fordeler.

Les også: Slik får du maksimalt ut av mobil-batteriet

Romtemperatur

Shelley Minteer er professor i materialvitenskap, ingenørfag og kjemi ved Universtietet i Utah. Hun er hovedforfatteren bak forskningsrapporten.

– Det store fremskrittet i denne forskningen er evnen til å benytte Jet Propellant-8 (JP-8) i en brenselcelle uten å måtte fjerne svovelurenheter eller operere i veldig høy temperatur, sier Minteer i en pressemelding.

JP-8 er et parafinbasert drivstoff som brukes av militære ved ekstremt klima, inkludert svært høye og svært lave temperaturer.

Flydrivstoffet skal ha blitt brukt i brenselceller tidligere, men da kun med temperaturer over 510 grader celcius.

Dette skal være første gang de har greid å generere elektrisitet av brenselceller med JP-8 i romtemperatur.

Les også: Japanere lanserer «mirakelbatteri» for elbiler

Enzymer

JP-8 skal tidligere ikke vært særlig hensiktsmessig å omdanne til elektrisitet med etablerte metoder. Årsaken skal ifølge universitetet være svovel, som hemmer metallkatalysen som oksiderer drivstoffet i konvensjonelle brenselceller.

Det forskerne har oppdaget er at det er hensiktsmessig å bruke JP-8 i en enzymatisk brenselcelle. Enzymer står for framskyndingen av de kjemiske prosessene.

Nytteverdien vil kanskje ikke være så relevant for den gjengse forbruker i dag, men kan muligens være mer nyttig på øde plasser, som dypt ute i ørkenen og langt ut på det åpne hav, der det er langt mellom stikk-kontaktene.

Les også:

Forskere mener grafén vil bli et overlegent smøremiddel

Slik fungerer batteriet som endret verden