INDUSTRI

Snart kan missiler 3D-printes

Fremtidens soldat vil kunne printe missiler når de trenger dem.

Denne modellen viser hvilke deler av et missil som kan 3D-printes i dag.
Denne modellen viser hvilke deler av et missil som kan 3D-printes i dag. Bilde: Raytheon
Marius ValleMarius ValleJournalist
20. juli 2015 - 14:02

3D-printing er i ferd med å revolusjonere våpenproduksjon.

I fremtiden skal det være mulig å skrive ut et missil i felten, ifølge våpensystemprodusenten Raytheon.

De har utviklet komponenter til et målstyrt missil ved hjelp av 3D-printing. Alt fra rakettmotor til finner, og deler til mål- og kontrollstystemer kan skrives ut.

De har allerede printet flere komponenter av søkersystemet, og en rakettmotor, til sammen 80 prosent av delene et missil består av, ifølge Raytheon-ingeniør Jeremy Danforth.

Les også: Amerikanske soldater kan snart ta seg frem på svevesykler

Skriv ut missiler etter behov

Målet er å lage et system som gjør det mulig å produsere missiler etter behov. Det gjør det også mulig å gjøre endringer i design på kort tid, ettersom det bare er behov for å laste ned nye tegninger.

Altså vil det være mulig å ta i bruk en oppdatert variant på få timer, selv ute i felt.

Dette ligger imidlertid et stykke frem i tid. Nå eksperimenterer de med å bruke 3D-printing som del av den eksisterende produksjonen.

– Når vi printer noe får vi færre deler, slik at forsyningskjeden blir enklere, sier ingeniør Leah Hull hos Raytheon i en pressemelding.

Hun forklarer at utviklingssyklene går raskere, slik at delene kan leveres på kort tid. Videre kan deler gjøres langt mer kompleks, ettersom former det ikke er mulig å lage i metall ganske enkelt kan skrives ut.

Raytheon jobber også med å printe kretskort og mikrobølgekomponenter som kan brukes i radarsystemet i Patriot-missiler. Disse brukes blant annet mot kryssermissiler og luftfartøy.

Les også: Her skyter F-16 ned dronen

Her demonsteres en 3D-printet rakettmotor til bruk i missiler.
Her demonsteres en 3D-printet rakettmotor til bruk i missiler. Raytheon

Senker kostnaden

Fordelen med dette er at det senker produksjonskostnaden. Mens kretskort vanligvis krever at du tegner opp kretsen og så fjerner metallet som ikke trengs, er det bare nødvendig å legge til det metallet som skal brukes i kretsen når den i stedet printes.

Mens de forskjellige delene til for eksempel missiler i dag produseres hver for seg og så settes sammen, er målet å integrere alt i et system som 3D-printer et ferdig produkt uten behov for å sette sammen delene.

Det er likevel en del komponenter som ikke kan printes i dag, som for eksempel prosessorer.

Testflyger:  Testflyger: – F-35 blir knust av F-16 i nærkamp

Ligger i fremtiden

Inntil videre er altså 3D-printing av missiler i felt langt unna realisering. Blant annet jobbes det med å få til konsistent produksjon av deler.

I dag benytter de både profesjonelle 3D-printere og modifiserte billigvarianter for å skrive ut komponenter, men det vil åpenbart være nødvendig å produsere egne 3D-printere som kan sette samme våpen i felt.

Målet er likevel klart. En gang i fremtiden vil det være mulig for soldater å produsere våpen etter behov. Man vil bare trenge ingrediensene og skriveren.

Les også: Nå skal også norske soldater utrustes med knøttsmå droner

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.