MOTOR

Snart kan du slippe å blende

ALDRI NÆRLYS: Hender det du glemmer å blende for møtende kjøretøy? EU vil at innbyggerne skal glemme problemstilingen, og la ny teknologi gjøre jobben for dem.
ALDRI NÆRLYS: Hender det du glemmer å blende for møtende kjøretøy? EU vil at innbyggerne skal glemme problemstilingen, og la ny teknologi gjøre jobben for dem. Bilde: colourbox.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
28. mars 2007 - 11:11

Ved møtende trafikk måler et kamera lysforholdene, og blender automatisk så mye at den møtende bilisten ikke blir blendet.

Den tyske lyktprodusenten Hella forventer å kunne lansere den kamerastyrte lykten om to år.

Skal redusere ulykker

Lykten er en del av et større utviklingsprosjekt, som har som hensikt å svare på EUs krav om halvering av antall dødsulykker i trafikken innen 2010. I 2005 døde 40.000 personer, og 1,2 millioner ble skadet innenfor EU-området.

Andre delprosjekter under utviklingsprosjektet, er avstandssensorer, ryggekameraer og parkeringsassistanse, skriver svenske NyTeknik.

Analyserer omgivelsene

Teknologien går ut på å la fjernlysene lyse hele tiden, siden sjansen for å oppdage gående eller hindre i veien er mye større da enn når bare nærlysene brukes.

For ikke å blende møtende bilister analyseres omgivelsene ved hjelp av et kamera, og lyskjeglen rettes bort fra møtende kjøretøy. Samtidig opprettholdes fullt lys ut mot høyre del av veibanen, der det er høyretrafikk.

Etter møtet vil lysene igjen lyse opp hele veibanen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.