IT

Snart kan du kaste husnøkkelen

Dørlåsen blir digital.

App:Mobiltelefonen er blitt den moderne husnøkkelen, men du trenger ikke kaste den gamle ennå.
App:Mobiltelefonen er blitt den moderne husnøkkelen, men du trenger ikke kaste den gamle ennå. Bilde: Danalock
16. feb. 2014 - 12:24

Det å låse døra er ingen ny foreteelse. Låser fantes for tusenvis av år siden. I tre. På 800-tallet klarte engelske håndverkere å lage en metall-lås og resten er historie, som vi sier.

Nå utfordres den gode gamle nøkkelen også av digitaliseringen. Det er metall mot tall. En kamp metallnøkkelen nok kommer til å tape på sikt, selv om den er uovertruffen i enkelhet.

Fordelene med digitale nøkler er for store til at det som dingler i nøkkelknippet er liv laga. Og det er ikke bare mekanismen og hvor avansert låsen er som betyr noe.

Har du alarm og elektronisk dørlås sender du et signal om at her er det en sikkerhetsopptatt person. Det kan sende skurkene avsted til naboen i stedet.

Les også: Snart kan det bli slutt på telefonnummer

Teknologi i startgropa

Det finnes allerede mange konsepter for digitale nøkler. Felles for dem er at de tilbyr egenskaper den gamle låsteknologien ikke kan henge med på. Og vi er helt i starten.

Det vil nok ikke ta mange år før det å åpne ytterdøra er på nivå med det vi ser i science fictionfilmer i dag.

Biometri som fingeravtrykk og irisskanning kommer temmelig sikkert som et tilbud.

Men i mellomtiden gjør innovative selskaper sitt for å lokke oss til å modernisere dørlåsen. Og når de først har kombinert jern og elektronikk er det bare fantasien som setter grenser. Så har da også produsentene av elektroniske låser brukt dem for å gjøre det både enklere og sikrere.

Les også: Hackere kan ta fullstendig kontroll over telefonen din

Bytter alt: Med Yale  Doorman v2 bytter man hele låsemekansimen i døren og får en veldig fleksibel løsning. Her er nøkkelen erstattet med enten en kode som tastes inn, RFID-brikker, eller en app på telefonen som sjekker informasjonen mot Verisure i nettskyen. Låsen er det mulig å fjernåpne døra for barn og vaskehjelper.
Bytter alt: Med Yale Doorman v2 bytter man hele låsemekansimen i døren og får en veldig fleksibel løsning. Her er nøkkelen erstattet med enten en kode som tastes inn, RFID-brikker, eller en app på telefonen som sjekker informasjonen mot Verisure i nettskyen. Låsen er det mulig å fjernåpne døra for barn og vaskehjelper.

Flere veier til Rom

Den enkleste måten å skaffe seg en elektronisk lås på er kanskje den som kan ettermonteres på den gamle låsen.

Danske Poly-Control har laget et system med en styrbar motorvrider. I sin aller enkleste utgave kan den monteres over låsen på innsiden slik at den kan styres med en mobiltelefon via Bluetooth.

Her beholder du altså nøkkelen og kan i tillegg låse opp elektronisk. Enten direkte fra en app på mobilen, eller automatisk fra den når du er nærmere enn 10 meter. Da vil døren også låse seg når du beveger deg utenfor rekkevidde.

Dette er en billig løsning som vil koste under 1200 kroner. Motorvrideren inneholder også et batteri som må skiftes hvert andre til tredje år.

Les også: De sørger for dekning der det ikke er dekning

Enkelt

Monteringen av en slik elektronisk lås er svært enkel. Det er bare å skru ut de to skruene som holder dekslene på den gamle låsen og ta ut den flate pinnen som forbinder vriderne.

Den må erstattes med en lengre versjon som følger med og som kan klippes til etter behov. Så er det bare å skru fast innedelen med skruene som holdt dekslene sammen og monter på ytterkappen dens som sitter festet med en settskrue. Det er alt som trengs for at låsen skal virke som vanlig igjen.

Ønsker man en måte til å kontrollere låsen på er det mulig å montere et numerisk tastatur på utsiden av døra. Det forbindes med enheten på innsiden via en liten kabel.

Smartere

Legger du på til 1500 kroner får du en utgave med Z-Wave innebygget i tillegg til Bluetooth Smart.

Z-Wave er en trådløs teknologi designet for kontrollsignaler med lav båndbredde og med vesentlig bedre gjennomtrengningsevne enn wifi fordi den benytter 868.42 MHz. Det gjør det mulig å bygge ut systemet med en Z-Wave-ruter fra rundt tusenlappen og oppover.

Da har man grunnlaget for en videre utbygging av et system som kan styre alle slags smarthusfunksjoner som varmestyring, alarm, lys, gardiner og mye mer.

Les også: Her er søkemotorene som gir deg andre treff og bevarer anonymiteten din

Full utskifting

Gode gamle Yale leverer sin Doorman v2 som skal ta oss inn i fremtidens nøkkelfrie tilværelse. Doorman v2 er en komplett låsmekanisme, så her må man bytte ut den gamle som sitter i døra.

Normalt er ikke det mer jobb enn et par skruer, men har du en låstype som er utenfor standarden trengs det kanskje litt boring og tappjern.

To innevarianter:Poly-Control selger to varianter av dørvrideren som erstatter den gamle på innsiden av døren. Modellen Square er den mer konvensjonelle med en mekanisk vrider. I modell Circle er hele mekanismen en stor vrider, men døren kan også låses ved å trykke i fordypningen i senter. Da gir låsen tilbakemelding om tilstanden via fargede lysdioder. Begge låsene kommer med Bluetooth Smart grensesnitt til appen på mobiltelefoner. I tillegg kan de fås med Z-Wave-kommunikasjon som gjør at de også kan kommunisere med en Z-Wave-ruter inne i huset og det åpner masse nye muligheter for å integrere ytterdøren som en del av en smarthusløsning. Låsene har innebygget batteri som må byttes med mellom 1,5 (Circle) eller 3 års (Square) mellomrom.
To innevarianter:Poly-Control selger to varianter av dørvrideren som erstatter den gamle på innsiden av døren. Modellen Square er den mer konvensjonelle med en mekanisk vrider. I modell Circle er hele mekanismen en stor vrider, men døren kan også låses ved å trykke i fordypningen i senter. Da gir låsen tilbakemelding om tilstanden via fargede lysdioder. Begge låsene kommer med Bluetooth Smart grensesnitt til appen på mobiltelefoner. I tillegg kan de fås med Z-Wave-kommunikasjon som gjør at de også kan kommunisere med en Z-Wave-ruter inne i huset og det åpner masse nye muligheter for å integrere ytterdøren som en del av en smarthusløsning. Låsene har innebygget batteri som må byttes med mellom 1,5 (Circle) eller 3 års (Square) mellomrom.

Les også: Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem

Fleksibel

Det eneste Doorman v2 ikke kan låses opp med er en nøkkel, men det er ikke nødvendigvis noen ulempe.

Husnøkler kan jo komme på avveie og være en sikkerhetsrisiko. I stedet låser du opp med en sekssifret kode, eller en av de RFID-baserte nøkkelbrikkene som følger med.

Men det er mer. Du kan også bygge ut denne låsen med mobilstyring. Da kjøper du en pakke fra Verisure. Den består av en enhet som monteres i låsen og en som settes i en stikkontakt inne. Ikke bare vil du da kunne fjern- eller næråpne døra, du kan også få melding når barna har kommet hjem. Eller få opp en logg som viser inn- og utpasseringer. All informasjon ligger i Verisures nettsky.

Du trenger heller ikke låse døra etter deg. Du kan gjøre det med et knappetrykk, men etter noen sekunder vil den låse seg selv.

Håndverkere og hushjelper som ikke skal ha permanent adgang kan få en tidsbegrenset kode.

Og skulle en skurk likevel prøve seg på døra er det en innebygget alarm som gneldrer med 80 dB. Det liker ikke denne yrkesgruppen. De liker heller ikke at dette er en lås med skikkelig hakereile som kobler døra til karmen. Da skal det litt av et brekkjern til.

Elektrisk

Det er ikke tilgang på strøm i en dør, så slike låser trenger batteri.

Doorman har fire AA-batterier, men er låsen strømløs når du kommer fra ferie er det to poler på undersiden som kan forsynes fra et 9 volt batteri. Smart.

Doorman v2 koster rundt 3000 kroner. Vil du også ha mobilstyring, må du legge til en tusenlapp.

Les også:

Nå kommer Visas Paypal-konkurrent  

5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Så mye lagringsplass har smarttelefonene i praksis

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.