IT

Snart blir det mer kapasitet i mobilnettet

 

Post- og teletilsynet auksjonerer ut frekvensene i 2,1 GHz-båndet.
Post- og teletilsynet auksjonerer ut frekvensene i 2,1 GHz-båndet. Bilde: Colourbox
19. nov. 2012 - 12:00

I løpet av dagen blir det etter alle solemerker avgjort at teleoperatørene vil få mer frekvensplass å boltre seg på.

Går ut

Allerede den 1. desember går Telenor og Netcoms lisenser til å bruke frekvensene i det såkalte 2,1 GHz-båndet ut. De to teleoperatørene har hver tre blokker á to ganger 5 MHz ennå noen dager.

Network Norway har tre tilsvarende, men deres lisens varer til 2020. På toppen er det tre ledige lisenser som aldri har vært tatt i bruk.

Opprinnelig ble de delt ut til Tele 2 og senere overtatt av svenske 3, men de leverte lisensen tilbake for halvannet år siden.

Les også: Derfor klager vi på dekningen

Ni blokker

Til sammen er det derfor nå ni blokker á to ganger 5 MHz som skal auksjoneres ut.

– Det var opprinnelig tenkt at det skulle være fire operatører i denne delen av frekvensspekteret, men på tross av at lisensene ble delt ut ble det aldri mer enn tre. Med de frekvensene vi auksjonerer ut i dag vil vi nok få en bedre utnyttelse av disse frekvensene. Auksjonen er allerede i gang og det var en spennende åpning, sier sjefen for Post- og teletilsynet, Torstein Olsen, uten å la seg lokke til å si mer om hvorfor det var så spennende.

Raskt utfall

Det går fort i telebransjen.

Noen minutter etter at Teknisk Ukeblad snakket med Torstein Olsen var auksjonen avgjort. Utfallet var kanskje som ventet. Telenor og Netcom fikk fire blokker hver og Network Norway fikk en blokk til. Et av kravene PT hadde satt for auksjonen var at ingen skulle få mer enn fire blokker.

– En blokk ekstra er en viktig utvidelse av 3G-kapasiteten vår. Vi har den kapasiteten vi trenger i de tre vi har benyttet til å, men med den voldsomme økningen vi opplever trenger vi snart mer, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom.

Vederhus tror ikke folk vil merke mye til ekstrakapasiteten generelt, men når det er snakk om store menneskemengder slik som på Oslo S og på konserter så vil det merkes.

Les også:

Netflix og HBO kan sprenge nettkapasiteten

Klart for mer mobilt bredbånd i tv-nettet

De rødgrønne forsinker bygde-bredbåndet

Nå får du mye bedre mobillyd  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.