OFFSHORE

Smalhans for offshoreverft

Tønsberg: Rundt 150 av de 250 ansatte ved Heerema Tønsberg har fått permitteringsvarsler.

Etter påske reduseres virksomheten ved verkstedet betydelig. Årsaken er at de tapte en totalkontrakt for ConocoPhillips på Ekofisk.

- Vi frykter at det foregår en endring i oljeselskapenes strategi for utbygginger og byggeoppdrag. Vi er redd norske verksteder blir uten arbeid dersom en større andel av oppdragene settes ut som fabrikasjonsoppdrag. Skal vi sloss på enhetsrater per meter sveis i verkstedet mot sydeuropeere, har vi ingen muligheter å vinne frem, sier administrerende direktør Gustav Amundsen til TU.

Norsk disfavør
Verkstedet sysselsetter rundt 50 ingeniører. Stort sett er disse knyttet til arbeid i forbindelse med produksjonen i verkstedet.

Noen få er tilknyttet tilbudsarbeidet. Heerema Tønsberg har vært et av de mest konkurransedyktige norske verkstedene på grunn av en kostnadsbevisst struktur og gode produksjonslokaler. De har samarbeidet med produsenter av utstyr og mindre ingeniørbedrifter for å gjennomføre oppdragene sine.

- Vår måte å organisere oss på har gitt en god kostnadsstruktur i forbindelse med totalkontrakter hvor både ingeniørtjenester, innkjøp, bygging og uttesting er inkludert. Da spiller ikke timeprisen for hver operatør særlig inn, men ved fabrikasjonskontrakter slår timeprisen inn for fullt, dessverre i norske verksteders disfavør. Jeg frykter det paradigmeskiftet vi nå ser konturene av, sier Amundsen.

Mer produktorientering
Amundsen mener at verkstedet må bli mer produktorientert.

- Vi kan ikke bare belage oss på å selge timer. Mer standardiserte produkter for offshorebransjen vil være være svært kostnadseffektivt. Vi ser nå på Valhall Flanke hvilken effekt som ligger i å kopiere tidligere design. Skal vi overleve er dette en riktig vei å gå.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.