BYGG

Slutt på å selge bolig «som den er»

Ny lov gir selger mer ansvar for feil og mangler.

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier målet med endringen i avhendingsloven er å få ned antall konflikter i forbindelse med boligkjøp- og salg og gjøre bolighandelen tryggere og enklere.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier målet med endringen i avhendingsloven er å få ned antall konflikter i forbindelse med boligkjøp- og salg og gjøre bolighandelen tryggere og enklere. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
21. des. 2018 - 09:55

Nå endres lovene for boligkjøp- og salg. Ved at forbeholdet «som den er» fjernes, vil selger få mer ansvar for feil og mangler.

Her øver Sjøforsvaret på å etterforsyne fregatten KNM Fridtjof Nansen fra det langt større logistikkfartøyet KNM Maud.
Les også

Sjøforsvarets største skip: Fant avvik under nylig kontroll – men de er gradert

Forbeholdet brukes i dag slik at boligkjøperen får ansvaret for eventuelle skjulte feil og mangler ved boligen, så lenge boligen ikke er vesentlig dårligere enn kjøperen kan forvente, skriver Aftenposten.

Det skal også presiseres i loven at kjøperen ikke kan forvente en perfekt bolig. Feil må dessuten koste mer enn 10.000 kroner for at kjøperen kan rette et mangelkrav mot selgeren.

Høyt konfliktnivå

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier målet er å få ned antall konflikter i forbindelse med boligkjøp- og salg og gjøre bolighandelen tryggere og enklere.

– Det skal være lov å selge dårlige boliger, men da må du fortelle hva som er dårlig. Vi vil ha opplyste selgere og kjøpere, sier Wara til Aftenposten.

Nytt er det også at alle innendørs arealavvik blir en mangel.

– Det er et kranglepunkt. Vi mener at vi i dag teknikken er så god i dag at det ikke skal bli feil. Da får vi det ut av rettsapparatet, sier Wara.

– En gave til boligkjøpere

Morten A. Meyer, generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, sier endringene er den beste julegaven norske forbrukere kan få.

– Vi er glade for at dette endelig prioriteres. Boligkjøp er den dyreste og største investeringen vi gjør i livet, sier Meyer i en pressemelding.

– Det viktige blir nå å få feil og mangler fram i lyset, ikke forsikre seg mot dem. I dag sendes amatørene i bolighandelen, altså kjøpere og selgere, på kollisjonskurs. Med nye regler vil vi bruke penger på dokumentasjon av boligens tilstand, ikke på dyre forsikringer, sier Meyer.

Fylkesvei 301 i Utladalen i Årdal etter at ras stengte veien i november 2022.
Les også

Trenger 38 mrd. til skredsikring: – Det haster

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.