MARITIM

Slutt for grensekryssende fiske i Skagerrak i 2024

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran avskaffer grensekryssende fiske i Skagerrak fra neste år etter at ulovlig kveitefiske ble avdekket ved svenskegrensen.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har besluttet at grensekryssende fiske i Skagerrak skal opphøre fra 1. januar 2024.
Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran har besluttet at grensekryssende fiske i Skagerrak skal opphøre fra 1. januar 2024. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
30. mars 2023 - 08:44

– Jeg mener det er på høy tid at vi får bedre og mer målrettet kontroll med fiskeriaktiviteter i Skagerrak, i tillegg til en mer presis fangstrapportering i dette området. Derfor tar jeg nå dette helt nødvendige grepet, sier Skjæran i en pressemelding torsdag morgen.

Grensekryssende fiske gjør det nærmest umulig å skille om fisken er fanget i norsk, dansk eller svensk sone og legger dermed effektive begrensninger på håndhevingen av overtredelser i norsk farvann, ifølge fiskeriministeren.

Han understreker at Norge har drøftet dilemmaet med EU-kommisjonen i flere år og at endringene i lovverket vil innføres fra 1. januar 2024.

Reglene strammes blant annet inn etter at Kystvakten avdekket ulovlig dansk fiske i Skagerrak i fjor vinter da Norge hadde vern av gytende kveite i området. Deler av denne fangsten kom fra grensekryssende fiske.

– Vi har varslet at dersom EU ikke innfører bedre beskyttelse av kveita i gytetiden, vil Norge måtte ta ytterligere forholdsregler knyttet til EU-flåtens fiske i norske farvann, sier Skjæran.

Stein Lier-Hansen sluttet som administrerende direktør i Norsk Industri i høst.
Les også

Vil ha Økokrim på banen: – Har ikke tillit til prosessen som er igangsatt av Norsk Industri

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.