OFFSHORE

Slurv øker oljeprisen

En arbeider prøver å suge opp olje og smeltet snø fra den alvorlige oljelekkasjen på rørledningen gjennom Alaska
En arbeider prøver å suge opp olje og smeltet snø fra den alvorlige oljelekkasjen på rørledningen gjennom AlaskaBilde: BP Exploration
Atle Abelsen
8. aug. 2006 - 09:48

Stengningen av oljerørledningen, og dermed USAs største oljefelt Prudhoe Bay, kan vare opptil flere måneder.

Dette er med på å drive oljeprisen i været, nærmere bestemt med 1,7 prosent til 76 dollar fatet for øyeblikket, hevder oljeanalytikere.

Miljøkatastrofe

Det var i mars at tilsynsmyndighetene i Alaska oppdaget en lekkasje fra rørledningen i det fjerntliggende Prudhoe Bay, drøyt 1000 km nord for Anchorage.

Rørledningen transporterer 400.000 fat olje daglig fra Amerikas største oljefelt Prudhoe Bay til utskipningshavna i Valdez på sørkysten av Alaska.

Flere hundre tusen fat olje rakk å lekke ut før BP klarte å tette røret, og den betegnes som den alvorligste miljøkatastrofen i Alaska siden avariet av tankskipet Exxon Valdez i 1989.

14 års forsømmelse

Under utredningen har det kommet fram at selskapet ikke har utført pålagte inspeksjoner med en innvendig innretning, en såkalt «intelligent pig», siden 1992. Disse inspeksjonene skulle vært utført annenhver uke.

I stedet har BP inspisert rørledningen utvendig med ultralyd med jevne mellomrom. Da har de imidlertid ikke klart å detektere at det har bygd seg opp et korrosivt belegg, såkalt «sludge», p innsiden av rørene.

En «intelligent pig» ville avslørt dette, og løst problemet. I stedet fikk belegget ligge uforstyrret og tære i stykker rørene.

Selskapet har unngått å bruke det riktige utstyret for å slippe korte, men uproduktive revisjonsstopp i anlegget.

De må nå i stedet tåle sterkt redusert produksjon fra det store oljefeltet i flere måneder mens de skifter ut mer enn 25 kilometer av rørledningen.