OFFSHORE

Slukker Mongstad-fakkel

12. feb. 2003 - 08:00

To naboer av Statoils raffineri på Mongstad fikk gleden av å starte gjenvinningsanlegget som skal redusere faklingen ved raffineriet.

Det nye anlegget skal halvere faklingen og redusere CO 2 -utslippene med 42 000 tonn årlig. Fakkelen på Mongstad-raffineriet utenfor Bergen har siden oppstarten for 27 år siden brent all overskuddsgass i en 105 meter høy fakkel på området.

I tillegg til utslipp av store mengder stoffer som er negative for miljøet, har faklingen vært til sjenanse for naboene til anlegget. Lys til alle døgnets tider, lukt og ikke minst støy har de funnet seg i.

Det var derfor en milepæl for både raffineriet, nærområdene og miljøet at 42.000 tonn CO 2 blir håndtert gjennom gjenvinning og bruk av gassen istedenfor å bli brent i fakkelen til ingen nytte. Investeringskostnadene for å bygge anlegget - 35 millioner kroner - blir tjent inn igjen i løpet av tre år.

Gassen som tidligere ble brent skal nå brukes til å drive et nytt prosessanlegg for avsvovling av bensin som settes i drift i april. Dermed blir dette også et enøk-tiltak.

Fortsatt flamme

Fakkelen slukkes ikke helt fordi den regnes som et sikkerhetssystem for å avlaste raffineriet når prosessanleggene opplever ustabile forhold. I tillegg må Statoil ha et sted å gjøre av overskuddsgass fra gjenvinningen samt at en del avfallsstoffer fra raffineriprosessen fremdeles må brennes for å uskadeliggjøres.

ABB Gas Technology har levert gjenvinningsanlegget. Det bygger på et Statoil-patent som har vært brukt til å slukke faklene på oljeinstallasjoner i Nordsjøen helt siden 1994 - og i de senere årene i andre deler av verden.

I Nordsjøen er det derfor i dag flere oljeinstallasjoner som under normal drift slukker fakkelen helt og tenner den bare når de trenger det som sikkerhetsventil.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.