VINDKRAFT

Sluker Pokémon-jakten strøm? Her er vindturbinen du kan ta med deg i sekken

Micro Wind Turbine.

Vindturbinladeren løser problemet solcelleladere har hvis det ikke er sol, men trenger samtidig vind for å fungere.
Vindturbinladeren løser problemet solcelleladere har hvis det ikke er sol, men trenger samtidig vind for å fungere. Bilde: Nils Ferber
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. aug. 2016 - 19:00

Produktdesigner Nils Ferber irriterte seg over at smarttelefonen hans ofte døde på langturer i fjellet, og spurte en gjeng rutinerte fjellfolk, klatrere og filmskapere om hva de brukte for å holde mobilen i gang. 

Vanskeligere solladere

Svaret var rimelig unisont at solcelleladere var det vanligste, men at avhengigheten av sollys bød på et problem, i tillegg til at de ikke kan brukes om natten, skriver New Atlas.

Ferber foreslo å lage en portabel vindturbin, noe som ble godt mottatt, men "panelet" påpekte at vekt, størrelse og enkelhet i bruk var nøkkelfaktorer. 

Resultatet ble Micro Wind Turbine, avslutningsprosjektet for Ferbers masterkurs i produktdesign ved École cantonale d'art Lausanne (ECAL). 

Dra ut - plugg i

Ferber testet ulike turbindesign, ulike utbrettmekanismer og en rekke andre deler før han landet på den endelige prototypen. <i>Foto: Nils Ferber</i>
Ferber testet ulike turbindesign, ulike utbrettmekanismer og en rekke andre deler før han landet på den endelige prototypen. Foto: Nils Ferber

Prototypen veier under et kilo, og skal være 40 prosent lettere enn nærmeste konkurrent. Den skal kunne monteres i løpet av sekunder ved å dra i teleskopstanga og festes med tau og plugger. 

Designet til rotoren i midten er basert på en såkalt Savonius-turbin, noe som skal gjøre at turbinen kan fange vind fra alle retninger, i tillegg til at den skal kunne fungere i et bredt spekter av vindhastigheter og kastevind. 

Mikroturbinen kan produsere en konstant effekt på 5 watt om vinden blåser i 18 km/t (5 m/s, tilsvarer lett bris). Energien kan brukes direkte via et USB-uttak eller lagres i en integrert batteripakke på 24 watt-timer. 

Ferber søker nå etter partnere for å utvikle konseptet videre og kommersialisere turbinen.

Se turbinen i bruk i videoen under. 

Vannturbin 

Om du heller har tro på et portabelt vannkraftverk kan du støtte Kickstarter-prosjektet Estream

Det er en liten sylinder som kan åpnes og bli til en liten vannkraftturbin.

Generatoren kan produsere en effekt på 2,5-5 watt, og har et innebygget batteri på 6.400 mAh, nok til å lade smarttelefonen din cirka tre ganger.

Med rennende vann tar den cirka 4,5 timer å lade til fullt, og den har en lyspære i enden som også kan brukes under vann. 

I skrivende stund har Kickstarter-prosjektet samlet sammen like over halvparten av sitt mål om 80.000 dollar (rundt 650.000 kroner), og det gjenstår 26 dager. 

Ikke så gira på vind? Estream er en portabel vannkraftturbin. <i>Foto: Estream/Kickstarter</i>
Ikke så gira på vind? Estream er en portabel vannkraftturbin. Foto: Estream/Kickstarter

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.